Lazac paprikás-mártással és túrós csusza rétessel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Lazachoz:

  • 2 db lazacfilé (kb 25 dkg-os)
  • 1/2 citrom leve
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 5 dk vaj
  • 2-3 ek olívaolaj

Paprikás-mártáshoz:

  • 20 dkg lazac (pl a vékony, hasaalja rész)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 2-3 dl tejföl
  • őrölt fehér bors
  • 1 tk ételízesítő
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk piros arany (csípős)
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 3-4 dl víz
  • 2 ek olívaolaj

Túrós csusza réteshez (2 rúdhoz):

  • 1 cs réteslap
  • 15 dkg kocka tészta
  • 30 dkg túró
  • 2-3 ek olaj

Elkészítése:

Mindkét lazacfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

A vajat és az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőbe és a bőrével lefelé helyezzük bele az előzőleg befűszerezett lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva, süssük kb 10 percig.

Ezután helyezzük be előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe és süssük még 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen (a serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe!!!!).

A lazacot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

Az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felszeletelt paprikát és paradicsomot, és pároljuk tovább, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a piros aranyat, keverjük alaposan össze és öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, főzzük kb 15 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt lazacot és a tejfölt és főzzük tovább kb 15 percig.

A készre főtt paprikást ezután turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes legyen a szósz és tálalásig tartsuk melegen.

A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük és alaposan csepegtessük le és egy kevés olajon futtassuk meg.

Ezután adjuk hozzá a túrót, ízlés szerint sózzuk és hagyjuk hűlni.

Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy réteslapot, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot (én 3 réteslapot helyeztem egymásra mielőtt rákanalaztam a túrós csuszát).

Ezután körbe a széleknél hagyjunk el kb 1,5 cm-es csíkot és kanalazzuk rá a túrós csuszát, majd hajtsuk be a széleket, és a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest.

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg olajjal, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a rétesrudakat, majd mindegyiket kenjük le vékonyan olajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük szép pirosra, ropogósra (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk a rétest a tepsiben hűlni, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

Tipp:

Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint locsoljuk meg a paprikás-mártással, tegyünk mellé a túrós csusza rétesből és úgy kínáljuk.