Hozzávalók:
Lazachoz:
Paprikás-mártáshoz:
Túrós csusza réteshez (2 rúdhoz):
Elkészítése:
Mindkét lazacfilét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, facsarjuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőbe és a bőrével lefelé helyezzük bele az előzőleg befűszerezett lazacszeleteket, majd a forró zsiradékkal locsolgatva, süssük kb 10 percig.
Ezután helyezzük be előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőbe és süssük még 15 percig, majd vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen (a serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába mielőtt betennénk a sütőbe!!!!).
A lazacot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.
Az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felszeletelt paprikát és paradicsomot, és pároljuk tovább, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a piros aranyat, keverjük alaposan össze és öntsük fel a vízzel.
Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, főzzük kb 15 percig, majd adjuk hozzá a feldarabolt lazacot és a tejfölt és főzzük tovább kb 15 percig.
A készre főtt paprikást ezután turmixoljuk le, vagy botmixerrel pépesítsük, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy szép selymes legyen a szósz és tálalásig tartsuk melegen.
A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük és alaposan csepegtessük le és egy kevés olajon futtassuk meg.
Ezután adjuk hozzá a túrót, ízlés szerint sózzuk és hagyjuk hűlni.
Egy nedves konyharuhára tegyünk rá egy réteslapot, kenjük le olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot (én 3 réteslapot helyeztem egymásra mielőtt rákanalaztam a túrós csuszát).
Ezután körbe a széleknél hagyjunk el kb 1,5 cm-es csíkot és kanalazzuk rá a túrós csuszát, majd hajtsuk be a széleket, és a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg olajjal, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a rétesrudakat, majd mindegyiket kenjük le vékonyan olajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon, süssük szép pirosra, ropogósra (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem).
A sütőből kivéve hagyjuk a rétest a tepsiben hűlni, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszeletet, ízlés szerint locsoljuk meg a paprikás-mártással, tegyünk mellé a túrós csusza rétesből és úgy kínáljuk.