Kékkagyló marinara szószban recept

Hozzávalók:
- 2 kg friss kékkagyló
- 50 dkg párolt, hámozott paradicsom konzerv
- 20 dkg paradicsom paszta
- 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk só
- 1 tk oregánó (szárított is lehet)
- csipet bors
- 3 ek olívaolaj
Elkészítése:
Amennyiben rajongunk a kagylóért, akkor nyugodtan számolhatunk fejenként 1 kg kagylóval. Ha most ismerkedünk vele, akkor ez az adag elég lehet 3 embernek is.
Első lépésként előkészítjük a kagylókat. Egy vízzel teli edényben átmossuk, a kiálló szálakat leszakítjuk és egy dörzsis szivaccsal alaposan átdörzsöljük. A legtöbb helyen azt olvastam, hogy ha egy kagyló nyitva van akkor azonnal ki kell dobni. Viszont nemrégiben egy tengeri étteremben beszélgettem a szakáccsal aki elmondta, hogy ha nyitva van, akkor szagoljuk meg és ha nincs rossz illata, akkor nem kell kidobni. Viszont abban az estben ha a kagyló törött, vagy túlságosan ki van nyílva, akkor szigorúan ki kell dobni.
Tisztítás után engedjük fel tiszta hideg vízzel, ilyenkor a víz elkezd picit gyöngyözni, ez azt jelenti, hogy a kagylók még élnek és elkezdtek kinyílni.
Keressük elő a legnagyobb edényünket, amibe bele fog férni a kagyló. A lábas aljára öntsünk 3 ek olívaolajat és az apróra vágott vöröshagymát 2-3 perc alatt pirítsuk meg, majd a többi hozzávalót is adjuk hozzá.
20 percig főzzük, néha keverjük meg. Ekkor adjuk hozzá az előkészített kagylót és fedjük le az edényt. 6-8 perc főzés bőven elég, ez idő alatt szépen kinyílnak a kagylók, néha óvatosan rázogassuk meg a lábast. Egy nagy kanállal átkeverjük, friss petrezselyemmel megszórjuk.
Friss baguettel vagy pirítóssal tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »