Kékkagyló marinara szószban recept

Hozzávalók:
- 2 kg friss kékkagyló
- 50 dkg párolt, hámozott paradicsom konzerv
- 20 dkg paradicsom paszta
- 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk só
- 1 tk oregánó (szárított is lehet)
- csipet bors
- 3 ek olívaolaj
Elkészítése:
Amennyiben rajongunk a kagylóért, akkor nyugodtan számolhatunk fejenként 1 kg kagylóval. Ha most ismerkedünk vele, akkor ez az adag elég lehet 3 embernek is.
Első lépésként előkészítjük a kagylókat. Egy vízzel teli edényben átmossuk, a kiálló szálakat leszakítjuk és egy dörzsis szivaccsal alaposan átdörzsöljük. A legtöbb helyen azt olvastam, hogy ha egy kagyló nyitva van akkor azonnal ki kell dobni. Viszont nemrégiben egy tengeri étteremben beszélgettem a szakáccsal aki elmondta, hogy ha nyitva van, akkor szagoljuk meg és ha nincs rossz illata, akkor nem kell kidobni. Viszont abban az estben ha a kagyló törött, vagy túlságosan ki van nyílva, akkor szigorúan ki kell dobni.
Tisztítás után engedjük fel tiszta hideg vízzel, ilyenkor a víz elkezd picit gyöngyözni, ez azt jelenti, hogy a kagylók még élnek és elkezdtek kinyílni.
Keressük elő a legnagyobb edényünket, amibe bele fog férni a kagyló. A lábas aljára öntsünk 3 ek olívaolajat és az apróra vágott vöröshagymát 2-3 perc alatt pirítsuk meg, majd a többi hozzávalót is adjuk hozzá.
20 percig főzzük, néha keverjük meg. Ekkor adjuk hozzá az előkészített kagylót és fedjük le az edényt. 6-8 perc főzés bőven elég, ez idő alatt szépen kinyílnak a kagylók, néha óvatosan rázogassuk meg a lábast. Egy nagy kanállal átkeverjük, friss petrezselyemmel megszórjuk.
Friss baguettel vagy pirítóssal tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »