Kékkagyló marinara szószban recept

Hozzávalók:
- 2 kg friss kékkagyló
- 50 dkg párolt, hámozott paradicsom konzerv
- 20 dkg paradicsom paszta
- 3 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 kis fej vöröshagyma
- 6-8 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 tk só
- 1 tk oregánó (szárított is lehet)
- csipet bors
- 3 ek olívaolaj
Elkészítése:
Amennyiben rajongunk a kagylóért, akkor nyugodtan számolhatunk fejenként 1 kg kagylóval. Ha most ismerkedünk vele, akkor ez az adag elég lehet 3 embernek is.
Első lépésként előkészítjük a kagylókat. Egy vízzel teli edényben átmossuk, a kiálló szálakat leszakítjuk és egy dörzsis szivaccsal alaposan átdörzsöljük. A legtöbb helyen azt olvastam, hogy ha egy kagyló nyitva van akkor azonnal ki kell dobni. Viszont nemrégiben egy tengeri étteremben beszélgettem a szakáccsal aki elmondta, hogy ha nyitva van, akkor szagoljuk meg és ha nincs rossz illata, akkor nem kell kidobni. Viszont abban az estben ha a kagyló törött, vagy túlságosan ki van nyílva, akkor szigorúan ki kell dobni.
Tisztítás után engedjük fel tiszta hideg vízzel, ilyenkor a víz elkezd picit gyöngyözni, ez azt jelenti, hogy a kagylók még élnek és elkezdtek kinyílni.
Keressük elő a legnagyobb edényünket, amibe bele fog férni a kagyló. A lábas aljára öntsünk 3 ek olívaolajat és az apróra vágott vöröshagymát 2-3 perc alatt pirítsuk meg, majd a többi hozzávalót is adjuk hozzá.
20 percig főzzük, néha keverjük meg. Ekkor adjuk hozzá az előkészített kagylót és fedjük le az edényt. 6-8 perc főzés bőven elég, ez idő alatt szépen kinyílnak a kagylók, néha óvatosan rázogassuk meg a lábast. Egy nagy kanállal átkeverjük, friss petrezselyemmel megszórjuk.
Friss baguettel vagy pirítóssal tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »