Farkassügér filé halmártással recept

Hozzávalók:
Halfiléhez:
- 2 db farkassügér
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 1 kk halfűszerkeverék
- 1/2 citrom leve
- 3 dkg vaj
- 2-3 ek olívaolaj
Halmártáshoz:
- a filézés után visszamaradt halcsont
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek sűrített paradicsom
- 1 tk piros arany
- só (ízlés szerint)
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 2-3 ek tejföl
- kb 3 dl víz
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A halat filézzük ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, csorgassuk rá a citromlevet, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják a halhúst.
Egy serpenyőbe tegyük bele a vajat és az olívaolajat, majd hevítsük fel, helyezzük bele a bőrével lefelé a halfiléket, majd kezdjük el sütni. Süssük kb 10 percig, közben pedig folyamatosan locsolgassuk hogy a halhús átsüljön és a bőre jó ropogós legyen (sütés közben ne fordítsuk át a filét, mert szétesik).
A halfilét érdemes közvetlenül tálalás előtt sütni, mert ha tovább áll, a ropogósra sült bőre felpuhul.
A filézés után visszamaradt húsos csontot a fejjel együtt tegyük egy serpenyőbe, majd öntsük fel a vízzel, adjunk hozzá egy nagyobb csipet sót és főzzük kb 15 percig.
Ezután passzírozzuk át, majd a sűrű hallét tegyük félre, a visszamaradt csontot, szálkát öntsük ki, arra már nem lesz szükség.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot és paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, kanalazzuk hozzá a sűrített paradicsomot és a piros aranyat, majd öntsük fel a hallével és főzzük kb 15 percig.
Ezután adjuk hozzá a tejfölt, keverjük alaposan össze és főzzük még pár percig, majd turmixoljuk le vagy botmixerrel pépesítsük.
Közben készítsük el a túrós csuszát is vagy az ízlés szerinti köretet.
Tipp:
Tálaláskor tegyünk a tányér egyik felére pár kanál ízlés szerinti köretet (pl. túrós csuszát) a másik felére pár kanál halmártást, majd ízlés szerint helyezzük rá a halfilét és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »