Csukapörkölt recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 6 közepes csukafilé (de lehet egész csukatörzs is)
- 3 normál szelet kolozsvári szalonna
- 1 ek sertészsír
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma (közepes)
- 1 piros, érett tv paprika
- 1 kis üveg sürített paradicsom (kb 80 g)
- 2 nagy ek házi fűszerpaprika
- 1/2 dl száraz vörösbor
- 1 kk őrölt bors
- 1 tk darált fokhagyma
- 2 kk só
Körethez:
- frissen kifőzött csipetke
Elkészítése:
A filé bőrös oldalát közepesen mélyen beirdaljuk, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk és egy zárható edénybe téve nagyon enyhén átsózzuk, végül légmentesen lezárjuk és hűtőszekrénybe téve minimum 1-2 órát állni hagyjuk.
A füstölt szalonnát lebőrözzük, 1/2 cm-es csíkokra vágjuk és egy ek zsírral a bográcsba (vagy edénybe) tesszük.
A vöröshagymát, a 3 gerezd fokhagymát és a tv paprikát apróra vágjuk.
Lassú lángon zsírjára pirítjuk a szalonnát és hozzáadjuk az előkészített hagymákat és a paprikát, majd együtt pároljuk és pirítjuk ezt a pörköltalapot további 6-8 percig.
A tűzről levéve beletesszük a bort, a fűszerpaprikát, a sürített paradicsomot, az őrölt borsot, felöntjük kb 1 liter vízzel és felforraljuk.
1-2 perc főzés után hozzáadjuk a csukát, jól elkeverjük, hagyjuk felforrni és annyi vízzel pótolhatjuk, hogy épp csak ellepje!
Lassú lángon forraljuk kb 15 percet, ekkor adjuk hozzá az 1 tk darált vagy zúzott fokhagymát (kb 2 gerezd) és sózhatjuk is ha kell. Innentől számítva még 10-12 percig tovább főzzük, hogy a félúton beletett fokhagyma, a sajátos intenzív csuka és a füstölt szalonna ízkombináció szépen összeforrjon.
Figyelem! Kevergetni nemigen szabad nehogy a halhús széttörjön, inkább csak a bográcsot mozgassuk, rázogatjuk!
Chilipaprikával és feltétnek frissen kifőzött csipetkével tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »