Csukapörkölt recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 6 közepes csukafilé (de lehet egész csukatörzs is)
- 3 normál szelet kolozsvári szalonna
- 1 ek sertészsír
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma (közepes)
- 1 piros, érett tv paprika
- 1 kis üveg sürített paradicsom (kb 80 g)
- 2 nagy ek házi fűszerpaprika
- 1/2 dl száraz vörösbor
- 1 kk őrölt bors
- 1 tk darált fokhagyma
- 2 kk só
Körethez:
- frissen kifőzött csipetke
Elkészítése:
A filé bőrös oldalát közepesen mélyen beirdaljuk, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk és egy zárható edénybe téve nagyon enyhén átsózzuk, végül légmentesen lezárjuk és hűtőszekrénybe téve minimum 1-2 órát állni hagyjuk.
A füstölt szalonnát lebőrözzük, 1/2 cm-es csíkokra vágjuk és egy ek zsírral a bográcsba (vagy edénybe) tesszük.
A vöröshagymát, a 3 gerezd fokhagymát és a tv paprikát apróra vágjuk.
Lassú lángon zsírjára pirítjuk a szalonnát és hozzáadjuk az előkészített hagymákat és a paprikát, majd együtt pároljuk és pirítjuk ezt a pörköltalapot további 6-8 percig.
A tűzről levéve beletesszük a bort, a fűszerpaprikát, a sürített paradicsomot, az őrölt borsot, felöntjük kb 1 liter vízzel és felforraljuk.
1-2 perc főzés után hozzáadjuk a csukát, jól elkeverjük, hagyjuk felforrni és annyi vízzel pótolhatjuk, hogy épp csak ellepje!
Lassú lángon forraljuk kb 15 percet, ekkor adjuk hozzá az 1 tk darált vagy zúzott fokhagymát (kb 2 gerezd) és sózhatjuk is ha kell. Innentől számítva még 10-12 percig tovább főzzük, hogy a félúton beletett fokhagyma, a sajátos intenzív csuka és a füstölt szalonna ízkombináció szépen összeforrjon.
Figyelem! Kevergetni nemigen szabad nehogy a halhús széttörjön, inkább csak a bográcsot mozgassuk, rázogatjuk!
Chilipaprikával és feltétnek frissen kifőzött csipetkével tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »