Csukapörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Csukapörkölt

Hozzávalók:

  • 6 közepes csukafilé (de lehet egész csukatörzs is)
  • 3 normál szelet kolozsvári szalonna
  • 1 ek sertészsír
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma (közepes)
  • 1 piros, érett tv paprika
  • 1 kis üveg sürített paradicsom (kb 80 g)
  • 2 nagy ek házi fűszerpaprika
  • 1/2 dl száraz vörösbor
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 tk darált fokhagyma
  • 2 kk só

Körethez:

  • frissen kifőzött csipetke

Elkészítése:

A filé bőrös oldalát közepesen mélyen beirdaljuk, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk és egy zárható edénybe téve nagyon enyhén átsózzuk, végül légmentesen lezárjuk és hűtőszekrénybe téve minimum 1-2 órát állni hagyjuk.

A füstölt szalonnát lebőrözzük, 1/2 cm-es csíkokra vágjuk és egy ek zsírral a bográcsba (vagy edénybe) tesszük.

A vöröshagymát, a 3 gerezd fokhagymát és a tv paprikát apróra vágjuk.

Lassú lángon zsírjára pirítjuk a szalonnát és hozzáadjuk az előkészített hagymákat és a paprikát, majd együtt pároljuk és pirítjuk ezt a pörköltalapot további 6-8 percig.

A tűzről levéve beletesszük a bort, a fűszerpaprikát, a sürített paradicsomot, az őrölt borsot, felöntjük kb 1 liter vízzel és felforraljuk.

1-2 perc főzés után hozzáadjuk a csukát, jól elkeverjük, hagyjuk felforrni és annyi vízzel pótolhatjuk, hogy épp csak ellepje!

Lassú lángon forraljuk kb 15 percet, ekkor adjuk hozzá az 1 tk darált vagy zúzott fokhagymát (kb 2 gerezd) és sózhatjuk is ha kell. Innentől számítva még 10-12 percig tovább főzzük, hogy a félúton beletett fokhagyma, a sajátos intenzív csuka és a füstölt szalonna ízkombináció szépen összeforrjon.

Figyelem! Kevergetni nemigen szabad nehogy a halhús széttörjön, inkább csak a bográcsot mozgassuk, rázogatjuk!

Chilipaprikával és feltétnek frissen kifőzött csipetkével tálaljuk!

Jó étvágyat kívánok!