Bakonyi halgombócleves recept
Hozzávalók:
- 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy fej)
- 1 evőkanál só
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg csiperkegomba
- 2 paradicsom
- 1 húsos zöldpaprika
- 1 dhegyes erős paprika (opcionális)
- 4 evőkanál étolaj
- 1 csapott evőkanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- 1 púpozott evőkanál liszt
A halgombóchoz:
- 50 dkg pontyfilé
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 mokkáskanál só
- 0,5 mokkáskanál őrölt bors
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Elkészítése:
A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 3,5 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon 45 percig főzzük.
Amíg az alaplé fő, daráljuk le a halhúst. A hagymát az olajon fonnyaszuk meg, adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot jól pirítsuk le, majd szórjuk meg a törött paprikával. Amíg a hagymás alap lepirul egy serpenyőben, a nagyobb darabokra vágott gombát grillezzük meg.
A lepirult hagymás alapra szűrjük rá a halalaplevet.
A ledarált halhúshoz adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, sót, borsot, keményítőt és felvert tojáshabot. A masszából nedves kézzel formáljunk kis gombócokat. Tegyük az alaplébe a gombát és a halgombócokat főzzük kb 15-20 percig a levesünket, amíg a gombócok és a gomba megfőnek, majd tejfölös habarással sűrítsük be.
Tálaljuk tejföllel meglocsolva. Levesbetétként adhatunk hozzá csipetkét vagy galuskát.