Bakonyi halgombócleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 50 dkg halcsont (pontyfarok vagy fej)
  • 1 evőkanál só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 2 paradicsom
  • 1 húsos zöldpaprika
  • 1 dhegyes erős paprika (opcionális)
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 púpozott evőkanál liszt

A halgombóchoz:

  • 50 dkg pontyfilé
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 mokkáskanál só
  • 0,5 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 tojásfehérje

Elkészítése:

A halcsontokat megmossuk, lábasba tesszük és 3,5 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, fölforraljuk, majd lefedve, kis lángon 45 percig főzzük.

Amíg az alaplé fő, daráljuk le a halhúst. A hagymát az olajon fonnyaszuk meg, adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot jól pirítsuk le, majd szórjuk meg a törött paprikával. Amíg a hagymás alap lepirul egy serpenyőben, a nagyobb darabokra vágott gombát grillezzük meg.

A lepirult hagymás alapra szűrjük rá a halalaplevet.

A ledarált halhúshoz adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, sót, borsot, keményítőt és felvert tojáshabot. A masszából nedves kézzel formáljunk kis gombócokat. Tegyük az alaplébe a gombát és a halgombócokat főzzük kb 15-20 percig a levesünket, amíg a gombócok és a gomba megfőnek, majd tejfölös habarással sűrítsük be.

Tálaljuk tejföllel meglocsolva. Levesbetétként adhatunk hozzá csipetkét vagy galuskát.