Padlizsánszelet cukkinis szósszal recept
Hozzávalók:
- 1 padlizsán (kb 30-35 dkg)
- 1 cukkini (kb 30 dkg)
- 1 kisebb sárgarépa (kb negyede a cukkininek)
- 1 szál újhagyma vagy 1/2 kisebb póréhagyma
- só, bors
- bazsalikom
- petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl zöldség vagy húsleves alaplé
- 2 csapott teáskanál mascarpone
- 5 dkg feta
- 3-4 db koktélparadicsom
- 3 evőkanál olívaolaj
- néhány csepp citromlé
Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, hosszában ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk. Lehet néhány csepp frissen facsart citromlevet is cseppegtetni rá és kb 10-15 percig állni hagyjuk.
Egy serpenyőbe olajat teszünk és a padlizsánszeleteket megsütjük oldalanként 3-4 perc alatt.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, rátesszük az elősütött padlizsán szeleteket, tetejére fetát morzsolunk, borsozzuk, egy-egy szelet paradicsomot, bazsalikom levelet teszünk és sütőbe toljuk kb 10 percre 180 fokra.
Közben elkészítjük a szószt. Az olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd rátesszük a karikázott sárgarépát, a zúzott fokhagymát, a héjával együtt lereszelt cukkinit. Közben sózzuk, borsozzuk az egészet és ráöntjük a zöldségalaplevet.
Megpároljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Közben teszünk bele egy jó marék bazsalikom levelet és petrezselyemzöldet és visszatesszük a tűzhelyre. Ha nagyon sűrű lenne, akkor kis vízzel hígítjuk. Beletesszük a mascarponét, jól összekeverjük az egészet és forrón kínáljuk.
Én tésztát főztem mellé.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Remek párosítás, a két kedvenc egy tányéron. Roppant egyszerű elkészíteni és ízletes. Ha hús nélküli fogásra vágynál, próbáld ki:-)