Almás máglyarakás recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Alaphoz:
- 8 szikkadt kifli
- 700 ml tej
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 120 g cukor
Almás réteghez:
- 1 kg alma
- 30 g margarin
- 40 g cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Kenéséhez:
- baracklekvár
Hab:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- pár csepp citromlé
- 50 g porcukor
- tepsi kenéséhez: margarin, zsemlemorzsa
Elkészítése:
A kiflit felkarikázzuk. A tejet a vaníliaaromával együtt felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a kiflikarikákat. Állni hagyjuk, amíg a kifli teljesen beszívja a tejet.
A tojássárgájákat a cukorral konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 1 percig verjük, végül hozzákeverjük a kiflikhez.
A keverék felét a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Egy edényben felolvasztjuk a margarint, majd az almakockákat a cukorral és a fahéjjal együtt 4-5 perc alatt félpuhára pároljuk.
A kiflirétegen eloszlatjuk a párolt almát, majd befedjük a többi kiflis keverékkel. A tetejét egyenletesen megkenjük a baracklekvárral. A sütőformát a sütő alsó harmadába toljuk és a süteményt megsütjük 180 fokon kb 25 perc alatt.
A tojásfehérjéket konyhai robotgéppel először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton félkemény habbá verjük. Hozzáadjuk a citromlevet, majd apránként a porcukrot és kemény habbá verjük.
A habot a lekváros kiflirétegre simítjuk. A süteményt visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, amíg a hab világosbarna lesz (ez kb 6-8 perc).
Kihűlve szeleteljük.