Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sütőben készült lencsefőzelék recept

Sütőben készült lencsefőzelék
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg lencse beáztatva
    • 2 db babérlevél
    • 1 sárgarépa
    • 1 kisebb zeller fele
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • só, bors ízlés szerint
    • 2 ek almaecet
    • 1 púpos ek (barna)cukor
    • 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve)

    Feltéthez:

    • 2 narancs
    • 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve)
    • 2 gerezd fokhagyma reszelve
    • 2 ek narancslekvár
    • 1 ek (barna)cukor
    • 50 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy sonka egészben
    • 8 szem szegfűszeg

    Elkészítése:

    Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.

    Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.

    A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, zellert, hagymát, fokhagyma gerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk.

    A füstölt szalonnát vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel és a lencsére ültetjük.

    A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük és kb 60 percig sütjük-pároljuk 150 fokon.

    Amikor megpuhult a lencse, akkor kiemeljük belőle a szalonnát és megkenjük a narancsos mázzal.

    Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint a cukorral.

    A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk és a húst egy alufóliával bélelt tepsiben kb 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.

    Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet eltávolítjuk. A lencse 1/3-át szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és a cukorral, majd zöldségekkel együtt simára tumixoljuk (vagy botmixerrel pürésítjük).

    Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.

    A kész főzeléket a felszeletelt szalonnával vagy sonkával tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá