Hozzávalók:
Feltéthez:
Elkészítése:
Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.
Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.
A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, zellert, hagymát, fokhagyma gerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk.
A füstölt szalonnát vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel és a lencsére ültetjük.
A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük és kb 60 percig sütjük-pároljuk 150 fokon.
Amikor megpuhult a lencse, akkor kiemeljük belőle a szalonnát és megkenjük a narancsos mázzal.
Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint a cukorral.
A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk és a húst egy alufóliával bélelt tepsiben kb 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.
Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet eltávolítjuk. A lencse 1/3-át szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és a cukorral, majd zöldségekkel együtt simára tumixoljuk (vagy botmixerrel pürésítjük).
Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.
A kész főzeléket a felszeletelt szalonnával vagy sonkával tálaljuk.