Sütőben készült lencsefőzelék

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse beáztatva
  • 2 db babérlevél
  • 1 sárgarépa
  • 1 kisebb zeller fele
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 ek almaecet
  • 1 púpos ek (barna)cukor
  • 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve)

Feltéthez:

  • 2 narancs
  • 1 ek mustár (akár mézzel ízesítve)
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • 2 ek narancslekvár
  • 1 ek (barna)cukor
  • 50 dkg füstölt kolozsvári szalonna vagy sonka egészben
  • 8 szem szegfűszeg

Elkészítése:

Az előző nap beáztatott lencséről leöntjük a vizet, majd annyi friss vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.

Egy nagy, öntöttvas lábasban érdemes készíteni, amit be lehet tenni a sütőbe is.

A lencséhez tesszük az egész sárgarépát, zellert, hagymát, fokhagyma gerezdeket, babérlevelet, sózzuk és borsozzuk.

A füstölt szalonnát vagy sonkát megtűzdeljük szegfűszeggel és a lencsére ültetjük.

A lábast fedővel együtt a sütőbe tesszük és kb 60 percig sütjük-pároljuk 150 fokon.

Amikor megpuhult a lencse, akkor kiemeljük belőle a szalonnát és megkenjük a narancsos mázzal.

Ehhez összekeverjük a narancslekvárt a narancs reszelt héjával és levével, a mustárral és a fokhagymával, valamint a cukorral.

A sütőt a legmagasabb (vagy grill) fokozatra kapcsoljuk és a húst egy alufóliával bélelt tepsiben kb 15 percig sütjük, amíg a máz rákaramellizálódik. Szeletelés előtt 15 percig pihentetjük.

Közben befejezzük a lencsefőzeléket. A babérlevelet eltávolítjuk. A lencse 1/3-át szűrőkanállal kivesszük, majd egy kevés főzőlével és a mustárral, ecettel és a cukorral, majd zöldségekkel együtt simára tumixoljuk (vagy botmixerrel pürésítjük).

Visszakeverjük a lencse másik részébe, ezzel sűrítjük be.

A kész főzeléket a felszeletelt szalonnával vagy sonkával tálaljuk.