Törtpaszuly recept
Hozzávalók:
- 50 dkg szárazbab
- 1 kk só
- 1 tk házi ételízesítő
- 1 óriási fej vöröshagyma
- 0,5 dl olaj
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 ek házi darált paprika
Elkészítése:
A babot előző nap bő vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük róla, és fedő alatt, friss vízben sóval, ételízesítővel puhára főzzük.
Közben a vöröshagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a darált paprikát és egy csipet sót. Jól összekeverjük.
A puha babot leszűrjük, a főzőlevét felfogjuk. Krumpli törővel jól áttörjük, majd a főzővizet fokozatosan adagolva felhígítjuk.
Ízlés szerinti mennyiségű vizet adunk hozzá (ezt nem mértem le), hogy jó krémes legyen, mert a bab még utólag is szív el belőle.Melegen, a pirított hagymával, kenyérrel, savanyú káposztával kínáljuk.
Tipp:
Ez az az étel, amit már többször ettem, de még sohasem készítettem. Eddig. Mamám régen sokat csinált, de sajnos tőle már nem tudom megkérdezni, hogy mi is a receptje. Aztán nézelődtem a neten és van, aki tesz bele lisztet, van, aki babérlevéllel ízesíti. Én most a saját szánk íze szerint, babérlevél nélkül főztem meg. Igaz, csak tarkababunk volt itthon, ezért a színe nem épp a leggusztusosabb, az íze viszont remek lett. Jó sok pirított hagymával, savanyú káposztával ettük, és kenyérrel tunkoltuk. Egyszerű, húsmentes, és mégis nagyon laktató fogás.