Alföldi töltött káposzta (szárma) recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Töltelék:
- 1 kg darált seréshús
- 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors
- 1 ek pirospaprika
- fél bögre rizs
Továbbá:
- 20 savanyított káposztalevél
- 1 kg apró, savanyú káposzta
Rántáshoz (akár el ismaradhat):
- 3 ek olaj
- 1,5 ek liszt
- 1/3-ad ek pirospaprika
Elkészítése:
A húshoz hozzáadjuk a rizst, hagymákat, paprikát és ízlés szerint sót és borsot. Van aki szokott beletenni tojást is. Ha szeretnénk, akkor azt is most adjuk hozzá.
Jól összegyúrjuk az egészet. Ha száraz lenne, akkor kevés langyos vizet adjunk hozzá és azzal is jól gyúrjuk össze.
Készítsünk elő egy nagyobb edényt. Ha az apró káposzta nagyon savanyú, akkor kissé mossuk ki.
A tölteléket töltsük bele a levelekbe.
Kevés káposztát tegyünk az egény aljába, majd tegyük bele a megtöltött szármákat szorosan. A tetejét fedjük be a maradék apró káposztával. A tetejére tehetünk egy tényért, hogy főzés közben a káposzták ne emelkedjenek fel.
Öntsük fel annyi vízzel, ami épp ellepi, majd fedő alatt főzzük puhára. Ha levesebben szeretjük, akkor főzés közben pótoljuk a vizet.
Amikor a káoszta és a töltelék is megpuhult, akkor készítsük el a rántást. Van aki szokott rátenni, van aki nem.
Az olajat hevítsük fel, majd keverjük el benne a lisztet csomómentesen és pirítsuk világosra. Húzzuk le a tűzről és keverjük el benne a paprikát is. Adjuk a káposztához és óvatosan keverjük el vagy sörgessük, mint a pörköltet szoktuk.
Forraljuk össze és már kész is.
Forrón tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »