Székelykáposzta recept
Hozzávalók:
- 70 dkg sertés lapocka
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 paprika
- 2 babérlevél
- ízlés szerint őrölt kömény
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál csípős paprika krém
- 3 evőkanál zsiradék
- 8 dkg rizs
- 0,3 dl víz
Elkészítése:
A kockára vágott húsos szalonnát zsírjára sütjük. Tegyük hozzá a kis kockára aprított vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a kockázott sertéshúst és pirítsuk fehéredésig.
Húzzuk le a tűzről, hintsük meg fűszerpaprikával, sózzuk, szórjuk meg borssal, tegyük bele a szeletelt paprikát, paradicsomot, öntsük hozzá a vizet és fedő alatt pároljuk félig puhára.
Közben a káposztát váltott vízben átmossuk és a pörkölt alaphoz adagoljuk, őrölt köménnyel megszórjuk, beletesszük a babérlevelet, fokhagymát, paprika krémet és alacsony lángon, fedő alatt nagyjából 45-50 percen keresztül pároljuk.
Ha káposzta megpuhult, beleszórjuk a rizst és további 15-20 percet pároljuk.
Friss kenyér és tejföl kíséretében tálaljuk.
Tipp:
A képen látható székelykáposztát cserépedényben készítettem és sütőben sült, akinek van ilyen kerámia edénye, nyugodtan próbálja ki, ezt az elkészítési módot is.