Székelykáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertés lapocka
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 babérlevél
  • ízlés szerint őrölt kömény
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál csípős paprika krém
  • 3 evőkanál zsiradék
  • 8 dkg rizs
  • 0,3 dl víz

Elkészítése:

A kockára vágott húsos szalonnát zsírjára sütjük. Tegyük hozzá a kis kockára aprított vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a kockázott sertéshúst és pirítsuk fehéredésig.

Húzzuk le a tűzről, hintsük meg fűszerpaprikával, sózzuk, szórjuk meg borssal, tegyük bele a szeletelt paprikát, paradicsomot, öntsük hozzá a vizet és fedő alatt pároljuk félig puhára.

Közben a káposztát váltott vízben átmossuk és a pörkölt alaphoz adagoljuk, őrölt köménnyel megszórjuk, beletesszük a babérlevelet, fokhagymát, paprika krémet és alacsony lángon, fedő alatt nagyjából 45-50 percen keresztül pároljuk.

Ha káposzta megpuhult, beleszórjuk a rizst és további 15-20 percet pároljuk.

Friss kenyér és tejföl kíséretében tálaljuk.

Tipp:

A képen látható székelykáposztát cserépedényben készítettem és sütőben sült, akinek van ilyen kerámia edénye, nyugodtan próbálja ki, ezt az elkészítési módot is.