Savanyú vetrece recept

Hozzávalók:
- 80 dkg növendék marha
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej hagyma
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 ek őrölt pirospaprika
- 3-4 babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 0,5 citrom leve, esetleg reszelt héja
- 1 ek mustár
- 4 -5 ek tejföl
- 2 dl száraz fehérbor
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
A húst tokányszerű csíkokra, a szalonnát vékonyabbakra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd kivesszük a bográcsból. A forró zsírban enyhén megpörköljük a felcsíkozott húst, majd az apróra vágott, kicsit megsózott hagymát elterítjük a húson.
Az apróra vágott fokhagymát, a nagyon felaprózott paradicsomot, kevés sót, őrölt borsot, őrölt pirospaprikát tesszük a bográcsba ezek után, valamint 2 dl bort. Jól elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el egészen.
Időnként megforgatjuk, vigyázva, hogy ne égjen le, majd mikor felgyöngyözött, néhány babérlevelet is teszünk az edénybe. Időnként megforgatjuk az edényt, majd később meg is keverjük.
Mikor a lé elfő, pótoljuk. Kevés mustárt és citromlevet adunk hozzá. Fél citrom héját is belereszeljük. Amikor majdnem készre főtt, elkeverjük a főzőlével csomómentesre eldolgozott tejföllel, és újra felforraljuk.
A megadott mennyiségeknél lényegesen többől készült, de ez a kisebb adag vetrece elkészülhet fazékban is.
Tipp:
Tokány jellegű erdélyi étel a savanyú vetrece. Többféle körettel, de köret nélkül is fogyasztják. Legismertebb köretei a puliszka, a tarhonya, a galuska, de főtt tésztával is asztalra teszik.
A savanyú vetrece kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 1 g
Zsír: 5 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »