Hozzávalók:
Elkészítése:
A húst tokányszerű csíkokra, a szalonnát vékonyabbakra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd kivesszük a bográcsból. A forró zsírban enyhén megpörköljük a felcsíkozott húst, majd az apróra vágott, kicsit megsózott hagymát elterítjük a húson.
Az apróra vágott fokhagymát, a nagyon felaprózott paradicsomot, kevés sót, őrölt borsot, őrölt pirospaprikát tesszük a bográcsba ezek után, valamint 2 dl bort. Jól elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el egészen.
Időnként megforgatjuk, vigyázva, hogy ne égjen le, majd mikor felgyöngyözött, néhány babérlevelet is teszünk az edénybe. Időnként megforgatjuk az edényt, majd később meg is keverjük.
Mikor a lé elfő, pótoljuk. Kevés mustárt és citromlevet adunk hozzá. Fél citrom héját is belereszeljük. Amikor majdnem készre főtt, elkeverjük a főzőlével csomómentesre eldolgozott tejföllel, és újra felforraljuk.
A megadott mennyiségeknél lényegesen többől készült, de ez a kisebb adag vetrece elkészülhet fazékban is.
Tokány jellegű erdélyi étel a savanyú vetrece. Többféle körettel, de köret nélkül is fogyasztják. Legismertebb köretei a puliszka, a tarhonya, a galuska, de főtt tésztával is asztalra teszik.