Sajtszószos csirkecombok zöldségágyon recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Húshoz:
- 1,3 kg csirke alsócomb (13db)
- 5 ek olaj
- 1 tk mustár
- 1 tk zúzott fokhagyma
- 1 tk só vagy ételízesítő
- 1 kk őrölt bors
Zöldségalaphoz:
- 2 szál sárgarépa
- 2 db batáta
- 1 db cukkini
- 8 db barna csiperke
- 10 db kelbimbó (lehet mirelit is)
- 5 szál csemegehagyma
- 1 db kápia paprika
- 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
- 1 ek étolaj
- 1 csipet só és bors
Sajtszószhoz:
- a hús előpirításából megmaradt étolaj
- 3 ek liszt
- 4 dl tej
- 15 dkg füstölt sajt
- 400 ml főzőtejszín
- 1 kk ételízesítő
Elkészítése:
A húsokat az olaj kivételével alaposan összekeverjük a pácfűszerekkel és 20-25 percet állni hagyjuk.
Azalatt a zöldségeket a zöldborsó és a kápia paprika kivételével megmossuk, megtisztítjuk és vastagabb szeletekre vágjuk.
Egy edénybe téve rászórjuk a sót, a borsot és az étolajon 8-10 perc alatt megpároljuk, illetve elősütjük, majd a szaftjával együtt egy tepsibe vagy tűzálló tálba téve egyenletesen elrendezzük, végül rászeleteljük a kápia paprikát és rászórjuk a zöldborsót.
Ezután egy serpenyőben felhevítjük a húshoz szükséges olajat és minden combot egyszer-egyszer átforgatva 5-6 perc alatt megpirítunk, majd az így elősütött húsokat kiszedjük a zöldségágyra és gusztán elrendezzük.
A húsból megmaradt fűszeres olajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, fűszerezzük sóval vagy ételízesítővel és folyamatosan kevergetve felfőzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tejszínt, ismét beforraljuk és egy kanállal belocsoljuk vele a húsok közötti réseket.
190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 70-80 perc alatt megsütjük.
Még forrón tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
Azért szoktam picit elősütni a hozzávalókat, mert elég sok levet engednek és gyakran jártam már úgy, hogy a keletkezett lé szinte ellepte a húsokat és a sajtszósz már nem is tudott sűrű maradni, illetve úgy érvényesülni, ahogyan mi szeretjük, ízletesen és kenyérrel tunkolósan! :)
A zöldségek ízlés szerint változtathatóak, minél többféle, annál finomabb főleg ha friss alapanyag van hozzá!