Sajtszószos csirkecombok zöldségágyon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Húshoz:

  • 1,3 kg csirke alsócomb (13db)
  • 5 ek olaj
  • 1 tk mustár
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1 tk só vagy ételízesítő
  • 1 kk őrölt bors

Zöldségalaphoz:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db batáta
  • 1 db cukkini
  • 8 db barna csiperke
  • 10 db kelbimbó (lehet mirelit is)
  • 5 szál csemegehagyma
  • 1 db kápia paprika
  • 10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
  • 1 ek étolaj
  • 1 csipet só és bors

Sajtszószhoz:

  • a hús előpirításából megmaradt étolaj
  • 3 ek liszt
  • 4 dl tej
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 400 ml főzőtejszín
  • 1 kk ételízesítő

Elkészítése:

A húsokat az olaj kivételével alaposan összekeverjük a pácfűszerekkel és 20-25 percet állni hagyjuk.

Azalatt a zöldségeket a zöldborsó és a kápia paprika kivételével megmossuk, megtisztítjuk és vastagabb szeletekre vágjuk.

Egy edénybe téve rászórjuk a sót, a borsot és az étolajon 8-10 perc alatt megpároljuk, illetve elősütjük, majd a szaftjával együtt egy tepsibe vagy tűzálló tálba téve egyenletesen elrendezzük, végül rászeleteljük a kápia paprikát és rászórjuk a zöldborsót.

Ezután egy serpenyőben felhevítjük a húshoz szükséges olajat és minden combot egyszer-egyszer átforgatva 5-6 perc alatt megpirítunk, majd az így elősütött húsokat kiszedjük a zöldségágyra és gusztán elrendezzük.

A húsból megmaradt fűszeres olajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, fűszerezzük sóval vagy ételízesítővel és folyamatosan kevergetve felfőzzük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a tejszínt, ismét beforraljuk és egy kanállal belocsoljuk vele a húsok közötti réseket.

190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 70-80 perc alatt megsütjük.
Még forrón tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Azért szoktam picit elősütni a hozzávalókat, mert elég sok levet engednek és gyakran jártam már úgy, hogy a keletkezett lé szinte ellepte a húsokat és a sajtszósz már nem is tudott sűrű maradni, illetve úgy érvényesülni, ahogyan mi szeretjük, ízletesen és kenyérrel tunkolósan! :)

A zöldségek ízlés szerint változtathatóak, minél többféle, annál finomabb főleg ha friss alapanyag van hozzá!