Tarhonyás, zöldséges rakottas recept

Hozzávalók:
- 60 dkg pulykamell darálva
- 1 evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- kömény őrölt, ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint
- 30 dkg vegyes zöldség vegyesen (ami éppen van, zöldborsó, karfiol, zöldbab, sárgarépa) apróra vágva
- 50 dkg tarhonya
- 12 evőkanál olaj
- 3,5 dl tejföl
- 25-30 dkg sajt trappista
- 2 fej vöröshagyma felkockázva
- 2 db fokhagymagerezd
- 2 dkg margarin a formához
Elkészítése:
A tarhonyát kevés, körülbelül 4 evőkanál olajon alaposan megpirítjuk, majd felöntjük kétszer annyi vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor elkészült, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és a fedőt rajta hagyva állni hagyjuk.
Közben kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, fűszerezzük az alapot, majd 1-2 deciliter vízzel felöntjük. Ezt követően hozzákeverjük a darált húst, és addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik. Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, és fedő alatt készre főzzük a pörköltet.
A trappista sajtot lereszeljük, a zöldségeket apróra vágjuk, és kevés olajon (4 evőkanál) megfuttatjuk. Kevés vizet adunk hozzá, pici ételízesítőt szórunk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, a felesleges vizet elpárologtatjuk, de ügyeljünk rá, hogy a zöldségek ne főjenek szét.
Egy nagyobb jénai tálat kikenünk margarinnal. Az aljára terítjük a tarhonya felét, amit kevés reszelt trappista sajttal elkeverünk. Erre kerülnek a párolt zöldségek, majd a darált húsos pörkölt. A tetejére simára kevert tejfölt kenünk, majd ráterítjük a maradék tarhonyát. Végül reszelt sajttal fedjük be, hogy a tarhonya ne száradjon ki sütés közben.
A tálat 220 fokos sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején, körülbelül 25-30 percig.
Tálaláskor extra tejföllel is ízesíthetjük.
Tippek:
- Zöldségek állaga: Ügyeljünk rá, hogy a zöldségek ne főjenek túl puhára, hogy megmaradjon a textúrájuk.
- Sütési idő: A sütési időt figyeljük, mert a sajt gyorsan megpirulhat, ezért érdemes az utolsó percekben ellenőrizni a sütőt.
- Tejföl: Tálaláskor plusz tejföllel még krémesebbé és ízletesebbé tehetjük az ételt.
Sztori:
Ez az ízletes tarhonyás rakott étel darált hússal, zöldségekkel és sajttal tökéletes választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához. A ropogósra sült sajtréteg és a fűszeres húsrétegek együttese garantáltan elnyeri mindenki tetszését.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »