Tarhonyás, zöldséges rakottas

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 60 dkg pulykamell darálva
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint
  • kömény őrölt, ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • ételízesítő ízlés szerint
  • 30 dkg vegyes zöldség vegyesen (ami éppen van, zöldborsó, karfiol, zöldbab, sárgarépa) apróra vágva
  • 50 dkg tarhonya
  • 12 evőkanál olaj
  • 3,5 dl tejföl
  • 25-30 dkg sajt trappista
  • 2 fej vöröshagyma felkockázva
  • 2 db fokhagymagerezd
  • 2 dkg margarin a formához

Elkészítése:

A tarhonyát kevés, körülbelül 4 evőkanál olajon alaposan megpirítjuk, majd felöntjük kétszer annyi vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor elkészült, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és a fedőt rajta hagyva állni hagyjuk.

Közben kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, fűszerezzük az alapot, majd 1-2 deciliter vízzel felöntjük. Ezt követően hozzákeverjük a darált húst, és addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik. Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, és fedő alatt készre főzzük a pörköltet.

A trappista sajtot lereszeljük, a zöldségeket apróra vágjuk, és kevés olajon (4 evőkanál) megfuttatjuk. Kevés vizet adunk hozzá, pici ételízesítőt szórunk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, a felesleges vizet elpárologtatjuk, de ügyeljünk rá, hogy a zöldségek ne főjenek szét.

Egy nagyobb jénai tálat kikenünk margarinnal. Az aljára terítjük a tarhonya felét, amit kevés reszelt trappista sajttal elkeverünk. Erre kerülnek a párolt zöldségek, majd a darált húsos pörkölt. A tetejére simára kevert tejfölt kenünk, majd ráterítjük a maradék tarhonyát. Végül reszelt sajttal fedjük be, hogy a tarhonya ne száradjon ki sütés közben.

A tálat 220 fokos sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején, körülbelül 25-30 percig.

Tálaláskor extra tejföllel is ízesíthetjük.

Tippek:

  1. Zöldségek állaga: Ügyeljünk rá, hogy a zöldségek ne főjenek túl puhára, hogy megmaradjon a textúrájuk.
  2. Sütési idő: A sütési időt figyeljük, mert a sajt gyorsan megpirulhat, ezért érdemes az utolsó percekben ellenőrizni a sütőt.
  3. Tejföl: Tálaláskor plusz tejföllel még krémesebbé és ízletesebbé tehetjük az ételt.

Sztori:

Ez az ízletes tarhonyás rakott étel darált hússal, zöldségekkel és sajttal tökéletes választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához. A ropogósra sült sajtréteg és a fűszeres húsrétegek együttese garantáltan elnyeri mindenki tetszését.