Hozzávalók:
Elkészítése:
A tarhonyát kevés, körülbelül 4 evőkanál olajon alaposan megpirítjuk, majd felöntjük kétszer annyi vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Amikor elkészült, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és a fedőt rajta hagyva állni hagyjuk.
Közben kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, fűszerezzük az alapot, majd 1-2 deciliter vízzel felöntjük. Ezt követően hozzákeverjük a darált húst, és addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik. Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, és fedő alatt készre főzzük a pörköltet.
A trappista sajtot lereszeljük, a zöldségeket apróra vágjuk, és kevés olajon (4 evőkanál) megfuttatjuk. Kevés vizet adunk hozzá, pici ételízesítőt szórunk rá, majd fedő alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, a felesleges vizet elpárologtatjuk, de ügyeljünk rá, hogy a zöldségek ne főjenek szét.
Egy nagyobb jénai tálat kikenünk margarinnal. Az aljára terítjük a tarhonya felét, amit kevés reszelt trappista sajttal elkeverünk. Erre kerülnek a párolt zöldségek, majd a darált húsos pörkölt. A tetejére simára kevert tejfölt kenünk, majd ráterítjük a maradék tarhonyát. Végül reszelt sajttal fedjük be, hogy a tarhonya ne száradjon ki sütés közben.
A tálat 220 fokos sütőbe helyezzük, és addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul a tetején, körülbelül 25-30 percig.
Tálaláskor extra tejföllel is ízesíthetjük.
Ez az ízletes tarhonyás rakott étel darált hússal, zöldségekkel és sajttal tökéletes választás egy kiadós ebédhez vagy vacsorához. A ropogósra sült sajtréteg és a fűszeres húsrétegek együttese garantáltan elnyeri mindenki tetszését.