Rakott zöldbab recept
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús (comb és lapocka vegyesen)
- 15 dkg rizs
- 1 kg mirelit zöldbab
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek pirospaprika
- 5-6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl tejföl + a tálaláshoz
- 15 dkg reszelt sajt
- só, bors, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítése:
Az átöblített rizst megpároljuk. 3-4 db tojást keményre, a zöldbabot roppanósra főzzük.
Kevés olajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd ízesítjük és fedő alatt puhára sütjük. Majd amikor a hús elkészült összekeverjük a rizzsel. A babot alaposan lecsepegtetjük, a tojásokat felszeleteljük.
A tejfölt összekeverjük 2 tojással, a sajttal és kevés ételízesítővel.
A sütőt 180 °C-ra melegítjük. Egy kb 28*14 cm-es hosszúkás formát kibélelünk sütőpapírral.
Következik a rétegezés: a forma aljára egy sorban lerakunk a karikára vágott tojásból, szétterítjük rajta a tejfölös keverék 1/3-át, majd egyenletesen rászórjuk a bab felét, erre kerül a rizses hús fele, a megmaradt tejfölös keverék fele, főtt tojás, rizses hús. Végül a megmaradt tejfölös keverék és a maradék zöldbab, ezután betesszük a sütőbe és kb 40 perc alatt megsütjük.
Megvárjuk amíg az étel langyosra hűl, majd egy kínálótálra borítjuk és lehúzzuk róla a papírt. A tejfölt egy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és kidíszítjük vele az étel tetejét.