Pirított ganca recept
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- só, liszt
- 2 -3 db vöröshagyma
- juhtúró, de ha valaki nem szereti, lehet tehéntúró is.(az utóbbi olcsóbb is )
- kis zsír vagy olaj
- 10-15 füstölt szalonna vagy bacon apróra vágva
- 2 kanál tejföl a tetejére
Elkészítése:
A burgonyát meghámozom, megmosom, és egyformára feldarabolom, majd felteszem sós vízben főni. Míg fő a burgonya, elkészítem a vöröshagymát. Karikára vágom, és kis olajon vagy zsíron megsütöm pirosra. Félre teszem, mert erre később lesz szükségem.
Egy másik lábast veszek elő, majd beleszűröm a megfőtt burgonya levét.
Krumpli törővel jól összetöröm a megfőtt burgonyát és visszahelyezem a tűzre.
Majd lisztet szórok a tetejére, amennyit felvesz, és folyamatosan öntöm hozzá a krumpli levet és kevergetem. Ennek a masszának jó sűrűnek kell lennie. Amikor pöfög akkor jó. A ganca készen is van.
A tepsit kizsírozom, majd zsíros kanállal beleszaggatom, közben adagolom hozzá a túrót és a bacont is. Sütőben jól lepirítom.
Tejföllel tálalom. Jó étvágyat!