Paradicsomos húsgombóc recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéslapocka (darált)
- 150 g rizs
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 db paradicsom
- 4 ek cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- bors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
- só ízlés szerint
- majoranna ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- 4 db zellerlevél
- 2 ek sertészsír
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- ételízesítő ízlés szerint (házi)
Elkészítése:
A húst, a mosott rizst, a tojást, borsot, sót, oregánót, bazsalikomot, majorannát, fűszerpaprikát, hagymákat (reszelve) összekeverjük.
Egy laposabb edénybe vizet engedünk. A masszából gombócokat formálunk és a vízbe engedjük. A babérlevelet mellé dobjuk. Feltesszük a tűzhelyre és fél óráig főzzük.
Közben héjától a paradicsomokat meghámozzuk és a reszelőn lereszeljük, majd hozzáöntjük a golyókhoz. A levét cukorral, sóval, apróra vágott zeller zölddel, borssal, házi ételízesítővel ízlés szerint ízesítjük.
10 perc lassú főzés után rántással besűrítjük. Ha hígnak gondoljuk, csinálunk még rá rántást.
Rántás: a felolvasztott zsírhoz hozzáadjuk a lisztet, kevergetjük, majd pirítjuk kicsit. Teáskanálnyi fűszerpaprikát adunk hozzá, majd rögtön kevés vízzel felengedjük, majd az egészet a húsgombóchoz adjuk.
Összefőzzük és tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Tipp:
A házi ételízesítőm itt található; https://receptneked.hu/befozes/etelizesito-hazilag-2/