Pacalpörkölt csülökkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- kb 1,5 kg nyers hátsó csülök
- 1,5 kg pacal
- 1-2 db sertésköröm
- 4 ek zsír
- 10 dkg füstölt (házi) szalonna
- 5 közepes fej vöröshagyma
- 1 fej nagy fokhagyma
- 500 g sűrített paradicsom
- 1 TV paprika
- 1 hegyes erős paprika
- 10 szem borókabogyó
- 6-8 db babérlevél
- 1 ek szemes kömény
- 3 púpos ek pirospaprika
- szemes bors
- só, őrölt bors
Elkészítése:
A nyers pacalt mosást követően 15 percig forró vízben főzzük, majd újra lemossuk és azt követően abáljuk! Az abáló lébe melléteszünk egy fél vagy 1 kisebb fej vöröshagymát egészben, 5 gerezd tiszított fokhagymát, 10 db szemes borsot, 3 szem borókabogyót és sót. Kb két órát főzzük.
A megmosott csülköt, körmöt szintén abáljuk, melléteszünk egy fél vagy 1 kisebb fej vöröshagymát egészben, 3 gerezd tiszított fokhagymát, 8 db szemes borsot, 3 szem borókabogyót és sót. Kb 45 percig főzzük.
Utána a csülköt hideg víz alatt hűtjük, kicsontozzuk és kb 2*2 cm-es darabokra vágjuk.
A felolvasztott és forrósított zsíron kisütjük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát és lassú tűzön üvegesre pároljuk, majd a 3-4 gerezd darabolt fokhagymát is hozzáadunk és együtt pirítjuk.
A tűzről lehúzva hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és gyors kevergetés mellett felöntjük forró vízzel, enyhén sózva pörkölt alapot készítünk. Ekkor hozzáadjuk a körmöt, felkockázott bőrös csülökhúst a csontokkal együtt.
Az abált pacalt kb 1*5 cm-es csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a csülökhöz, majd belekeverjük a paradicsomot és a feldarabolt paprikát.
Fűszerezzük a mozsárban összetört borókabogyóval, köménnyel, frissen darált borssal és babérlevéllel. Fedő alatt kb 60–80 perc alatt puhára főzzük.
Ha szükséges, sózzuk, forró vízzel pótoljuk a folyadékot, de egyszerre mindig csak kevéssel, ekkor lesz finom sűrű a szaftja.
Köményes főtt kurmplival, kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »