Pacalpörkölt csülökkel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- kb 1,5 kg nyers hátsó csülök
- 1,5 kg pacal
- 1-2 db sertésköröm
- 4 ek zsír
- 10 dkg füstölt (házi) szalonna
- 5 közepes fej vöröshagyma
- 1 fej nagy fokhagyma
- 500 g sűrített paradicsom
- 1 TV paprika
- 1 hegyes erős paprika
- 10 szem borókabogyó
- 6-8 db babérlevél
- 1 ek szemes kömény
- 3 púpos ek pirospaprika
- szemes bors
- só, őrölt bors
Elkészítése:
A nyers pacalt mosást követően 15 percig forró vízben főzzük, majd újra lemossuk és azt követően abáljuk! Az abáló lébe melléteszünk egy fél vagy 1 kisebb fej vöröshagymát egészben, 5 gerezd tiszított fokhagymát, 10 db szemes borsot, 3 szem borókabogyót és sót. Kb két órát főzzük.
A megmosott csülköt, körmöt szintén abáljuk, melléteszünk egy fél vagy 1 kisebb fej vöröshagymát egészben, 3 gerezd tiszított fokhagymát, 8 db szemes borsot, 3 szem borókabogyót és sót. Kb 45 percig főzzük.
Utána a csülköt hideg víz alatt hűtjük, kicsontozzuk és kb 2*2 cm-es darabokra vágjuk.
A felolvasztott és forrósított zsíron kisütjük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát és lassú tűzön üvegesre pároljuk, majd a 3-4 gerezd darabolt fokhagymát is hozzáadunk és együtt pirítjuk.
A tűzről lehúzva hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és gyors kevergetés mellett felöntjük forró vízzel, enyhén sózva pörkölt alapot készítünk. Ekkor hozzáadjuk a körmöt, felkockázott bőrös csülökhúst a csontokkal együtt.
Az abált pacalt kb 1*5 cm-es csíkokra vágjuk és hozzáadjuk a csülökhöz, majd belekeverjük a paradicsomot és a feldarabolt paprikát.
Fűszerezzük a mozsárban összetört borókabogyóval, köménnyel, frissen darált borssal és babérlevéllel. Fedő alatt kb 60–80 perc alatt puhára főzzük.
Ha szükséges, sózzuk, forró vízzel pótoljuk a folyadékot, de egyszerre mindig csak kevéssel, ekkor lesz finom sűrű a szaftja.
Köményes főtt kurmplival, kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.