Kitchari (Tridosha) recept

Hozzávalók:
- 1 csésze basmati rizs
- 1 csésze mungó bab (sárga felezett)
- kb 7 csésze víz
- 1/4 tk só
- 2 tk ghí
- 1 tk fekete mustármag
- 1 tk római kömény (egész vagy őrölt)
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt édeskömény
- csipet hing
Elkészítése:
Mosd meg külön a mungó babot és a rizst is.
Hevítsd fel a ghít egy edényben, majd tedd bele a fekete mustármagot. A legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt, amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a többi fűszert és keverd el, hogy picit piruljanak. Add hozzá a mungó babot és a sót, pirítsd 1-2 percig. Add hozzá a forró vizet, forrald fel, majd főzd 30 percig.
Add hozzá a rizst és ha szeretnél zöldséget is. Keverd össze és adj hozzá még vizet ha szükséges.
Forrald fel és főzd takarékon 20 percig vagy amíg a rizs meg nem fő.
Ha kész akkor még ízlés szerint sózhatod.
A tetejére tehetsz friss koriander levelet és citrommal, sóval és egy szelet gyömbérrel kínálhatod. Utóbbiak jól segítik az emésztést.
Tipp:
A kitchari vagy kitcsari egy indiai gyógyító egytálétel, ami nélkülözhetetlen része az ájurvédikus tisztító kúráknak. Szuper egészséges, tápláló étel, amit gyenge emésztés, betegségek esetén is nyugodtan lehet fogyasztani.
Korábban egy másik kitchari receptnél írtam részeltesen a kitchariról és hatásairóla blogon olvashatsz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »