Kakukkfüves-csirkemájas rizottó recept

Hozzávalók:
- 500 g rizotto rizs
- 350 g csirkemáj
- 1,5 l húslevea alaplé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek (olíva)olaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 tk kakukkfű
- 50 g reszelt sajt
- 70 g vaj
Elkészítése:
Vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát, majd szeleteljük kisebb kockákra a csirkemájat. Közben az alaplét kezdjük el melegíteni. Fontos, hogy végig alacsony lángon tartsuk melegen.
Reszeljük le a sajtot is.
A vaj felén és az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát és főzzük fél percig. Ez után adjuk hozzá a májat és pirítsuk le kicsit. Ha ez megvan öntsük bele a rizst, majd keverjük alaposan össze. Ezt főzzük közepes lángon 2-3 percig. Amikor a rizsszemek széle már átlátszó, a közepük fehér, akkor felöntjük a borral.
Keverjük össze, főzzük addig, amíg a bor teljesen elpárolog.
Egy-másfél merőkanálnyi forró alaplét adjunk a rizshez, majd ízesítsük a kakukkfűvel. Keverjük össze, majd hagyjuk, hogy a rizs elfője az alaplevet. (A rizottó lényege az, hogy apránként adjuk hozzá az alaplevet és hagyjuk elfőni.) Ezt ismételgetjük addig, amíg az alaplé el nem fogy.
Egy krémes, szószos rizsételt kell kapnunk.
Amikor az utolsó adag alaplét hozzáadtuk a rizshez, akkor tegyük bele a reszelt sajtot. Ezt főzzük össze még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzhelyről. A lényeg, hogy a rizsnek „al dente”-nek kell lennie.
Legvégül adjuk hozzá a maradék vajat, keverjük el és fedjük le pár percig. Melegen tálaljuk!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »