Kakukkfüves-csirkemájas rizottó recept

Hozzávalók:
- 500 g rizotto rizs
- 350 g csirkemáj
- 1,5 l húslevea alaplé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek (olíva)olaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 2 tk kakukkfű
- 50 g reszelt sajt
- 70 g vaj
Elkészítése:
Vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát, majd szeleteljük kisebb kockákra a csirkemájat. Közben az alaplét kezdjük el melegíteni. Fontos, hogy végig alacsony lángon tartsuk melegen.
Reszeljük le a sajtot is.
A vaj felén és az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát és főzzük fél percig. Ez után adjuk hozzá a májat és pirítsuk le kicsit. Ha ez megvan öntsük bele a rizst, majd keverjük alaposan össze. Ezt főzzük közepes lángon 2-3 percig. Amikor a rizsszemek széle már átlátszó, a közepük fehér, akkor felöntjük a borral.
Keverjük össze, főzzük addig, amíg a bor teljesen elpárolog.
Egy-másfél merőkanálnyi forró alaplét adjunk a rizshez, majd ízesítsük a kakukkfűvel. Keverjük össze, majd hagyjuk, hogy a rizs elfője az alaplevet. (A rizottó lényege az, hogy apránként adjuk hozzá az alaplevet és hagyjuk elfőni.) Ezt ismételgetjük addig, amíg az alaplé el nem fogy.
Egy krémes, szószos rizsételt kell kapnunk.
Amikor az utolsó adag alaplét hozzáadtuk a rizshez, akkor tegyük bele a reszelt sajtot. Ezt főzzük össze még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzhelyről. A lényeg, hogy a rizsnek „al dente”-nek kell lennie.
Legvégül adjuk hozzá a maradék vajat, keverjük el és fedjük le pár percig. Melegen tálaljuk!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »