Húsgombócok kapros-fokhagymás szósszal recept
Hozzávalók:
Húsgombóchoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 közepes vöröshagyma
- 5 ek napraforgó olaj
- 2 db zsemle
- 2 csapott ek finomliszt
- 4 ek zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Szószhoz:
- 2 ek vaj
- 2 csapott ek finomliszt
- 2.5 dl tej
- 2 dl tejföl
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek kapor
- só ízlés szerint
Elkészítése:
Húsgombóchoz:
Zsemléket vízbe áztatjuk.
Hagymát megpucoljuk, felkockázzuk olajon megdinszteljük.
Egy tálba tesszük a darált húst, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemléket, megdinsztelt vöröshagymát, tojást, lisztet, 2 ek zsemlemorzsát, meghintjük fűszerpaprikával, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük.
Kisebb gombócokat formázunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsába, olajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk, és készre sütjük.
Szószhoz:
Vajat felmelegítjük, lisztet belekeverjük, és enyhén megpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük.
Addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni.
Tejfölbe keverjük a zúzott fokhagymát, felaprított kaprot, ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, majd a szószhoz adjuk. Folyamatos kavargatás mellett összefőzzük.