Hagyományos brassói aprópecsenye recept
Hozzávalók:
- 40 dkg sertés lapocka vagy comb
- 60 dkg krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 babérlevél
- 2 ek étolaj vagy 1 ek libazsír
- 1 csapott ek fűszerpaprika
- 1 mk majoránna
- 1 tk piros arany
- 1 mk vegeta
- fél mk bors
- ízlés szerint só
- fél liter étolaj
Elkészítése:
Egy lábasban felmelegítem az olajat vagy zsírt.
A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, felkockázom, az olajon alacsony lángon üvegesre pirítom. Közben a húst megmosom, felkockázom, majd a hagymára teszem. Fehéredésig pirítom.
A paradicsomot megmosom, héját kereszt alakban bevágom és körülbelül 1 percre lobogó, forró vízbe teszem. Hideg vízbe téve a héjat már egy-két mozdulattal le tudom húzni. A paprikát is megmosom, megtisztítom, csumáját eltávolítom, majd a paradicsommal együtt kockákra vágom.
Miután a hús kifehéredett, a kétfajta zöldséget beleteszem, rányomom a fokhagymát és beledobom a babérlevelet is. Hozzáadom a majorannát, vegetát, sót, borsot, elkeverem. Ezután szórom meg a fűszerpaprikával, amivel szintén alaposan elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Kevés piros arannyal is ízesítem.
Fedő alatt addig főzöm közepes lángon, míg a hús megpuhul.
Közben a krumplit megtisztítom, megmosom, felkockázom, majd egy tiszta konyharuhába bugyolálva leitatom róla az összes nedvességet. Közepesen forró olajban pirosra sütöm és egy papírtörlővel bélelt tálba szedem.
Mikor a hús már puha, leveszem a fedőt, és nélküle forralom még pár percig, hogy a szaft sűrűsödjön picit. Végül a sült krumplit a pörköltre szedem és alaposan összekeverem.
Tehetünk a tetejére hegyes erős paprika karikákat, petrezselymet vagy tálalhatjuk a kedvenc savanyúságunkkal!