Hagyományos brassói aprópecsenye

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertés lapocka vagy comb
  • 60 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 2 ek étolaj vagy 1 ek libazsír
  • 1 csapott ek fűszerpaprika
  • 1 mk majoránna
  • 1 tk piros arany
  • 1 mk vegeta
  • fél mk bors
  • ízlés szerint só
  • fél liter étolaj

Elkészítése:

Egy lábasban felmelegítem az olajat vagy zsírt.

A vöröshagymát megtisztítom, megmosom, felkockázom, az olajon alacsony lángon üvegesre pirítom. Közben a húst megmosom, felkockázom, majd a hagymára teszem. Fehéredésig pirítom.

A paradicsomot megmosom, héját kereszt alakban bevágom és körülbelül 1 percre lobogó, forró vízbe teszem. Hideg vízbe téve a héjat már egy-két mozdulattal le tudom húzni. A paprikát is megmosom, megtisztítom, csumáját eltávolítom, majd a paradicsommal együtt kockákra vágom.

Miután a hús kifehéredett, a kétfajta zöldséget beleteszem, rányomom a fokhagymát és beledobom a babérlevelet is. Hozzáadom a majorannát, vegetát, sót, borsot, elkeverem. Ezután szórom meg a fűszerpaprikával, amivel szintén alaposan elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Kevés piros arannyal is ízesítem.

Fedő alatt addig főzöm közepes lángon, míg a hús megpuhul.

Közben a krumplit megtisztítom, megmosom, felkockázom, majd egy tiszta konyharuhába bugyolálva leitatom róla az összes nedvességet. Közepesen forró olajban pirosra sütöm és egy papírtörlővel bélelt tálba szedem.

Mikor a hús már puha, leveszem a fedőt, és nélküle forralom még pár percig, hogy a szaft sűrűsödjön picit. Végül a sült krumplit a pörköltre szedem és alaposan összekeverem.

Tehetünk a tetejére hegyes erős paprika karikákat, petrezselymet vagy tálalhatjuk a kedvenc savanyúságunkkal!