Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Svéd húsgolyók (IKEA) recept

Svéd húsgolyók (IKEA)
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A húsgolyókhoz:

    • 70 dkg zsírosabb sertéshús (eredetileg marha)
    • 1 kis fej vöröshagyma
    • 2 vastag szelet kenyér héj nélkül, illetve zsemlemorzsa
    • 1-1,5 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 szegfűbors összetörve
    • frissen őrölt szerecsendió
    • bors
    • kb. 4 ek vaj

    A mártáshoz:

    • 2 dl húsleves
    • 1 ek liszt
    • 1,5 dl tejföl
    • pár csepp szójaszósz

    Elkészítése:

    A kenyeret aprítógépben morzsásra daráljuk, majd ráöntjük a tejet, hogy megpuhuljon. Ha kevés a kenyér, zsemlemorzsával is kiegészíthetjük. Hagyjuk állni, hogy a tej teljesen felszívódjon.

    A darált húst összekeverjük a tejbe áztatott kenyérrel, sóval, borssal, enyhén felvert tojással, reszelt hagymával, szerecsendióval és szegfűborssal. (Ha nincs mozsarunk, a szegfűborsot zacskóba téve klopfolóval is porrá törhetjük.) Az alapot alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

    A golyók formázása után egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és diónyi húsgolyókat kis adagokban átsütünk. A serpenyőt időnként rázogatjuk, hogy a golyók minden oldala egyenletesen piruljon. Amikor elkészültek, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk.

    A serpenyő alján maradt pörzsanyagra 1 evőkanál lisztet szórunk, és világosra pirítjuk. Húslevessel felengedjük, simára keverjük (ha szükséges, átszűrjük). Ezután tejfölt adunk hozzá, óvatosan elkeverjük, és ízesítjük pár csepp szójaszósszal vagy pici sóval. A vaj maradékát is a mártásba dolgozhatjuk, ha szeretnénk. A kész mártást a húsgolyókra locsoljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá