Svéd húsgolyók (IKEA) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:
- 70 dkg zsírosabb sertéshús (eredetileg marha)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 vastag szelet kenyér héj nélkül, illetve zsemlemorzsa
- 1-1,5 dl tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 szegfűbors összetörve
- frissen őrölt szerecsendió
- só
- bors
- kb. 4 ek vaj
A mártáshoz:
- 2 dl húsleves
- 1 ek liszt
- 1,5 dl tejföl
- pár csepp szójaszósz
Elkészítése:
A kenyeret aprítógépben morzsásra daráljuk, majd ráöntjük a tejet, hogy megpuhuljon. Ha kevés a kenyér, zsemlemorzsával is kiegészíthetjük. Hagyjuk állni, hogy a tej teljesen felszívódjon.
A darált húst összekeverjük a tejbe áztatott kenyérrel, sóval, borssal, enyhén felvert tojással, reszelt hagymával, szerecsendióval és szegfűborssal. (Ha nincs mozsarunk, a szegfűborsot zacskóba téve klopfolóval is porrá törhetjük.) Az alapot alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk pihenni, hogy az ízek összeérjenek.
A golyók formázása után egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és diónyi húsgolyókat kis adagokban átsütünk. A serpenyőt időnként rázogatjuk, hogy a golyók minden oldala egyenletesen piruljon. Amikor elkészültek, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk.
A serpenyő alján maradt pörzsanyagra 1 evőkanál lisztet szórunk, és világosra pirítjuk. Húslevessel felengedjük, simára keverjük (ha szükséges, átszűrjük). Ezután tejfölt adunk hozzá, óvatosan elkeverjük, és ízesítjük pár csepp szójaszósszal vagy pici sóval. A vaj maradékát is a mártásba dolgozhatjuk, ha szeretnénk. A kész mártást a húsgolyókra locsoljuk.