Polpetti recept
A polpettihez:
- 25 dkg darált hús
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 teáskanál petrezselyem apróra vágva
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 5 dkg parmezán sajt
- olíva olaj
- só
- bors
A paradicsom szószhoz.
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 teáskanál morzsolt bazsalikom
- 2 teáskanál morzsolt oregano
- 0,5 l paradicsompüré
- só
- bors
- olíva olaj
- +0,5 kg spagetti tészta
Elkészítése:
A polpetti elkészítéséhez tegyük a darált húst, a zsemlemorzsát, a tojásokat, az apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot, a fokhagymát és a sajtot egy tálba, majd jól keverjük össze. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés olívaolajat is. Formáljunk a kezünkkel apró, dió méretű húsgolyókat. A húsgolyókat tegyük egy tepsibe, és fólia alatt süssük őket előmelegített sütőben 10 percig. Ezután forgassuk meg őket, és süssük további 10 percig. Ha a hús elég zsíros, vagy tettünk hozzá olajat, a tepsibe már nem szükséges olaj.
A paradicsomszósz elkészítéséhez az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk üvegesre egy kis olajon, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Forraljuk el a paradicsom víztartalmának legalább a harmadát, majd tegyük bele a fokhagymát és a fűszereket. A főzés végén tegyük a polpettiket is a szószba, és rövid ideig pároljuk össze az ízeket, vigyázva, hogy a gombócok ne essenek szét.
Közben főzzük al dentére a spagettit. Tálaláskor halmozzunk a tésztára a polpettiből és a paradicsomszószból, és ízlés szerint reszeljünk egy kevés sajtot a tetejére.
A polpettihez egy könnyű vörösbort, például egy portugiesert ajánlanék.
Jó étvágyat!