Lágy túrógombóc recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Gombóchoz:
- 500 g túró (lehetőleg rögös, nem krémes)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g búzadara
- csipet só
- 1 teáskanál vaníliás cukor (elhagyható)
- 1 citrom héja (opcionális, de finomabb lesz)
Forgatáshoz:
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 3 evőkanál vaj
Tálaláshoz:
- porcukor
- tejföl
- fahéj
- lekvár
Elkészítése:
Alap:
A túrót villával vagy krumplinyomóval áttörjük, hogy ne maradjanak benne nagyobb rögök. Hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát, a sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Az egészet alaposan összekeverjük, majd lefedve minimum 1, de inkább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a búzadara megszívja magát. A pihentetés elengedhetetlen a jó állaghoz.
Morzsa:
Amíg a massza pihen, a zsemlemorzsát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk vajon (vagy kevés olajon), majd félretesszük.
Formázás és főzés:
A masszából vizes kézzel diónyi vagy pingponglabda méretű gombócokat formázunk.
Enyhén sós vizet forralunk, majd a gombócokat forró, de nem lobogó vízben főzzük kb 8–10 percig. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.
Tálalás:
A kész gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és azonnal megforgatjuk a pirított morzsában. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és kínálhatjuk tejföllel, lekvárral vagy pirított mandulával.
Tipp:
Ha a túró túl nedves, szűrjük át vagy adjunk a masszához egy kevés plusz búzadarát, hogy biztosan jó állagú legyen. A pihentetést semmiképp ne hagyjuk ki, és mindig forró (kissé gyöngyöző) vízben főzzük a gombócokat, így nem esnek szét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »