Hozzávalók:
Gombóchoz:
Forgatáshoz:
Tálaláshoz:
Elkészítése:
A túrót villával vagy krumplinyomóval áttörjük, hogy ne maradjanak benne nagyobb rögök. Hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát, a sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Az egészet alaposan összekeverjük, majd lefedve minimum 1, de inkább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a búzadara megszívja magát. A pihentetés elengedhetetlen a jó állaghoz.
Amíg a massza pihen, a zsemlemorzsát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk vajon (vagy kevés olajon), majd félretesszük.
Formázás és főzés:
A masszából vizes kézzel diónyi vagy pingponglabda méretű gombócokat formázunk.
Enyhén sós vizet forralunk, majd a gombócokat forró, de nem lobogó vízben főzzük kb 8–10 percig. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.
A kész gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és azonnal megforgatjuk a pirított morzsában. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és kínálhatjuk tejföllel, lekvárral vagy pirított mandulával.
Ha a túró túl nedves, szűrjük át vagy adjunk a masszához egy kevés plusz búzadarát, hogy biztosan jó állagú legyen. A pihentetést semmiképp ne hagyjuk ki, és mindig forró (kissé gyöngyöző) vízben főzzük a gombócokat, így nem esnek szét.