Lágy túrógombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Lágy túrógombóc

Hozzávalók:
Gombóchoz:

  • 500 g túró (lehetőleg rögös, nem krémes)
  • 2 tojás
  • 150 g búzadara
  • csipet só
  • 1 teáskanál vaníliás cukor (elhagyható)
  • 1 citrom héja (opcionális, de finomabb lesz)

Forgatáshoz:

  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál vaj

Tálaláshoz:

  • porcukor
  • tejföl
  • fahéj
  • lekvár

Elkészítése:

Alap:

A túrót villával vagy krumplinyomóval áttörjük, hogy ne maradjanak benne nagyobb rögök. Hozzáadjuk a tojásokat, a búzadarát, a sót, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Az egészet alaposan összekeverjük, majd lefedve minimum 1, de inkább 2 órára hűtőbe tesszük, hogy a búzadara megszívja magát. A pihentetés elengedhetetlen a jó állaghoz.

Morzsa:

Amíg a massza pihen, a zsemlemorzsát egy serpenyőben aranybarnára pirítjuk vajon (vagy kevés olajon), majd félretesszük.
Formázás és főzés:

A masszából vizes kézzel diónyi vagy pingponglabda méretű gombócokat formázunk.

Enyhén sós vizet forralunk, majd a gombócokat forró, de nem lobogó vízben főzzük kb 8–10 percig. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még 2 percig főzzük.

Tálalás:

A kész gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és azonnal megforgatjuk a pirított morzsában. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és kínálhatjuk tejföllel, lekvárral vagy pirított mandulával.

Tipp:

Ha a túró túl nedves, szűrjük át vagy adjunk a masszához egy kevés plusz búzadarát, hogy biztosan jó állagú legyen. A pihentetést semmiképp ne hagyjuk ki, és mindig forró (kissé gyöngyöző) vízben főzzük a gombócokat, így nem esnek szét.