Duplán tejfölös rakott kel recept

Hozzávalók:
- fél fej kelkáposzta
- 500 g darált hús
- 200 ml tejföl
- 1 bögre rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 púpozott ek fűszerpaprika
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- vaj a tál kikenéséhez
Elkészítése:
A kelkáposzta előkészítésével kezdem. A leveleket lobogó, sós vízbe teszem, 10 percen át forralom, majd egy tányérra szedem.
Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítom, kisebb kockákra aprítom, majd megdinsztelem az olajon. Amikor a hagymát nagyjából üvegesnek látom, ráteszem a darált húst. Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom. Ezt követően hozzáadom a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem és felöntöm dupla annyi vízzel, amennyi a rizs volt, jelen esetben 2 bögrényivel. Gyakran kevergetve, 10 perc alatt készre főzöm.
A rizs még ebben a fázisban egy picit kemény lehet belül, de a sütés során tökéletesre puhul. Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban egy kevés vizet, hogy legyen szaftja!
Egy jénai tálat (vagy egyéb magas falú tepsit) kivajazok. A káposztalevelek középső, vastag erét levágom, ennek nincs jó íze az ételben, nem puhul meg eléggé, ráadásul nem is mutat jól.
Ezután a levelek egyharmadát a tálba terítem, rászedem a darált húsos, rizses töltelék felét, és megkenem a tejföl felével, majd következik a második harmad káposzta, a töltelék másik fele, valamint az utolsó adag káposzta. Erre jön zárásképp a maradék tejföl. Szerintem már így is tökéletesen fest, de 25 perc 180 fokon való sütés után válik csak igazán tökéletessé.
Rövid hűtés után tálalom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »