Duplán tejfölös rakott kel recept

Hozzávalók:
- fél fej kelkáposzta
- 500 g darált hús
- 200 ml tejföl
- 1 bögre rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 púpozott ek fűszerpaprika
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- vaj a tál kikenéséhez
Elkészítése:
A kelkáposzta előkészítésével kezdem. A leveleket lobogó, sós vízbe teszem, 10 percen át forralom, majd egy tányérra szedem.
Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítom, kisebb kockákra aprítom, majd megdinsztelem az olajon. Amikor a hagymát nagyjából üvegesnek látom, ráteszem a darált húst. Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom. Ezt követően hozzáadom a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem és felöntöm dupla annyi vízzel, amennyi a rizs volt, jelen esetben 2 bögrényivel. Gyakran kevergetve, 10 perc alatt készre főzöm.
A rizs még ebben a fázisban egy picit kemény lehet belül, de a sütés során tökéletesre puhul. Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban egy kevés vizet, hogy legyen szaftja!
Egy jénai tálat (vagy egyéb magas falú tepsit) kivajazok. A káposztalevelek középső, vastag erét levágom, ennek nincs jó íze az ételben, nem puhul meg eléggé, ráadásul nem is mutat jól.
Ezután a levelek egyharmadát a tálba terítem, rászedem a darált húsos, rizses töltelék felét, és megkenem a tejföl felével, majd következik a második harmad káposzta, a töltelék másik fele, valamint az utolsó adag káposzta. Erre jön zárásképp a maradék tejföl. Szerintem már így is tökéletesen fest, de 25 perc 180 fokon való sütés után válik csak igazán tökéletessé.
Rövid hűtés után tálalom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »