Duplán tejfölös rakott kel recept
Hozzávalók:
- fél fej kelkáposzta
- 500 g darált hús
- 200 ml tejföl
- 1 bögre rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 púpozott ek fűszerpaprika
- 1 ek olívaolaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- vaj a tál kikenéséhez
Elkészítése:
A kelkáposzta előkészítésével kezdem. A leveleket lobogó, sós vízbe teszem, 10 percen át forralom, majd egy tányérra szedem.
Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítom, kisebb kockákra aprítom, majd megdinsztelem az olajon. Amikor a hagymát nagyjából üvegesnek látom, ráteszem a darált húst. Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom. Ezt követően hozzáadom a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem és felöntöm dupla annyi vízzel, amennyi a rizs volt, jelen esetben 2 bögrényivel. Gyakran kevergetve, 10 perc alatt készre főzöm.
A rizs még ebben a fázisban egy picit kemény lehet belül, de a sütés során tökéletesre puhul. Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban egy kevés vizet, hogy legyen szaftja!
Egy jénai tálat (vagy egyéb magas falú tepsit) kivajazok. A káposztalevelek középső, vastag erét levágom, ennek nincs jó íze az ételben, nem puhul meg eléggé, ráadásul nem is mutat jól.
Ezután a levelek egyharmadát a tálba terítem, rászedem a darált húsos, rizses töltelék felét, és megkenem a tejföl felével, majd következik a második harmad káposzta, a töltelék másik fele, valamint az utolsó adag káposzta. Erre jön zárásképp a maradék tejföl. Szerintem már így is tökéletesen fest, de 25 perc 180 fokon való sütés után válik csak igazán tökéletessé.
Rövid hűtés után tálalom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










