Duplán tejfölös rakott kel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • fél fej kelkáposzta
  • 500 g darált hús
  • 200 ml tejföl
  • 1 bögre rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 púpozott ek fűszerpaprika
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • vaj a tál kikenéséhez

Elkészítése:

A kelkáposzta előkészítésével kezdem. A leveleket lobogó, sós vízbe teszem, 10 percen át forralom, majd egy tányérra szedem.

Egy magasabb falú serpenyőben felhevítem az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítom, kisebb kockákra aprítom, majd megdinsztelem az olajon. Amikor a hagymát nagyjából üvegesnek látom, ráteszem a darált húst. Sózom, borsozom, fehéredésig pirítom. Ezt követően hozzáadom a rizst és a fűszerpaprikát, alaposan elkeverem és felöntöm dupla annyi vízzel, amennyi a rizs volt, jelen esetben 2 bögrényivel. Gyakran kevergetve, 10 perc alatt készre főzöm.

A rizs még ebben a fázisban egy picit kemény lehet belül, de a sütés során tökéletesre puhul. Ha túl száraznak találjuk, tegyünk rá pluszban egy kevés vizet, hogy legyen szaftja!

Egy jénai tálat (vagy egyéb magas falú tepsit) kivajazok. A káposztalevelek középső, vastag erét levágom, ennek nincs jó íze az ételben, nem puhul meg eléggé, ráadásul nem is mutat jól.

Ezután a levelek egyharmadát a tálba terítem, rászedem a darált húsos, rizses töltelék felét, és megkenem a tejföl felével, majd következik a második harmad káposzta, a töltelék másik fele, valamint az utolsó adag káposzta. Erre jön zárásképp a maradék tejföl. Szerintem már így is tökéletesen fest, de 25 perc 180 fokon való sütés után válik csak igazán tökéletessé.

Rövid hűtés után tálalom.