Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Burgundi marharagu recept

Burgundi marharagu
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    • 1 szelet kolozsvári szalonna
    • kb. 1-1,2 kg marhahús
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 4-5 szál kakukkfű
    • Só, bors
    • 1 ek paradicsompüré
    • 2 ek liszt
    • 1 nagyobb szál sárgarépa
    • 1 száll zeller szár
    • 0,5 kg gomba (csiperke vagy erdei vegyes gomba)
    • 8-10 db ecetes hagyma
    • 0,5 liter burgundi vörösbor (nem kell a legdrágább, de csak olyat vegyél, meg amit szívesen meg is innál).
    • 0,5 liter marhahúsleves (kockából is jó)

    Elkészítése:

    Elővettem a jó nehéz vaslábasomat és feltettem a tűzre. (sima nagy zománcos fazék is jó) Levágtam egy szép szelet szalonnát, felkockáztam és egy evőkanál olívaolaj kíséretében a meleg vaslábasba tettem.

    Lassan kiolvasztottam a szalonna utolsó csepp zsírját is. Amíg a szalonna sült a húst 2×2 cm-es kockára vágtam és a nedvességet leitattam róla.

    Megpucoltam egy szép fej vöröshagymát és egy nagyobb szál sárgarépát. A sárgarépát, hagymát, zellert nagyon apróra aprítottam.

    A közben megsült szalonnát kiszedtem a zsiradékból és helyére tettem a hús negyedét.

    Nagy lángon körbe pirítottam, kiszedtem, majd még három részletben a maradék húst is megkapattam.

    A húst kivettem és a zöldségeket jól lepirítottam, a paradicsompürével együtt.

    Ezután az üvegesre sült hagyma tetejére tettem a húst, a szaftjával együtt és meghintettem a liszttel. Állandó kevergetés mellett 1-2 perc alatt lepirítottam.

    Felöntöttem a húslevessel és a borral, beletettem a fűszereket. Felöntöttem a borral és a levessel.

    Sóztam, borsoztam, jól összekevertem és hagytam, hogy a ragu felforrjon.

    Végül az edényre rátettem a tetejét és betoltam a közben felforrósodott sütőbe.

    3 órára magára hagytam, igaz, kétszer óvatosan átkevertem és meg is kóstoltam, hogy elég ízes-e.

    Amíg a ragu a sütőben sült a gombát megmostam negyedekre vágtam.

    Egy serpenyőben felolvasztottam egy evőkanál vajat és a gombákat nagy lángon átpirítottam, rajta amikor a gomba már kicsit színt kapott a leöblített hagymát mellé szórtam és jól átforgattam a gombával.

    3 óra után levettem az edény tetejét, a hús kellően puha volt ekkorra, a szaft is majdnem teljesen besűrűsödött.

    A raguhoz adtam a gombát és az átöblített, lecsepegtetett ecetes hagymát is.

    Fél órára visszatoltam a sütőbe, de már nem fedtem le. így készült el pontosan olyan igazi sűrű szaftosra és omlósra a hús ahogy az le van írva a nagy könyvben.

    Tipp:

    Valamilyen kenyér féleség illik hozzá a szaftot tunkolni. Mert ez tipikusan olyan étel ami akkor a legfinomabb ha a szaftját tunkolni lehet.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá