Burgundi marharagu

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 szelet kolozsvári szalonna
  • kb. 1-1,2 kg marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4-5 szál kakukkfű
  • Só, bors
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 ek liszt
  • 1 nagyobb szál sárgarépa
  • 1 száll zeller szár
  • 0,5 kg gomba (csiperke vagy erdei vegyes gomba)
  • 8-10 db ecetes hagyma
  • 0,5 liter burgundi vörösbor (nem kell a legdrágább, de csak olyat vegyél, meg amit szívesen meg is innál).
  • 0,5 liter marhahúsleves (kockából is jó)

Elkészítése:

Elővettem a jó nehéz vaslábasomat és feltettem a tűzre. (sima nagy zománcos fazék is jó) Levágtam egy szép szelet szalonnát, felkockáztam és egy evőkanál olívaolaj kíséretében a meleg vaslábasba tettem.

Lassan kiolvasztottam a szalonna utolsó csepp zsírját is. Amíg a szalonna sült a húst 2×2 cm-es kockára vágtam és a nedvességet leitattam róla.

Megpucoltam egy szép fej vöröshagymát és egy nagyobb szál sárgarépát. A sárgarépát, hagymát, zellert nagyon apróra aprítottam.

A közben megsült szalonnát kiszedtem a zsiradékból és helyére tettem a hús negyedét.

Nagy lángon körbe pirítottam, kiszedtem, majd még három részletben a maradék húst is megkapattam.

A húst kivettem és a zöldségeket jól lepirítottam, a paradicsompürével együtt.

Ezután az üvegesre sült hagyma tetejére tettem a húst, a szaftjával együtt és meghintettem a liszttel. Állandó kevergetés mellett 1-2 perc alatt lepirítottam.

Felöntöttem a húslevessel és a borral, beletettem a fűszereket. Felöntöttem a borral és a levessel.

Sóztam, borsoztam, jól összekevertem és hagytam, hogy a ragu felforrjon.

Végül az edényre rátettem a tetejét és betoltam a közben felforrósodott sütőbe.

3 órára magára hagytam, igaz, kétszer óvatosan átkevertem és meg is kóstoltam, hogy elég ízes-e.

Amíg a ragu a sütőben sült a gombát megmostam negyedekre vágtam.

Egy serpenyőben felolvasztottam egy evőkanál vajat és a gombákat nagy lángon átpirítottam, rajta amikor a gomba már kicsit színt kapott a leöblített hagymát mellé szórtam és jól átforgattam a gombával.

3 óra után levettem az edény tetejét, a hús kellően puha volt ekkorra, a szaft is majdnem teljesen besűrűsödött.

A raguhoz adtam a gombát és az átöblített, lecsepegtetett ecetes hagymát is.

Fél órára visszatoltam a sütőbe, de már nem fedtem le. így készült el pontosan olyan igazi sűrű szaftosra és omlósra a hús ahogy az le van írva a nagy könyvben.

Tipp:

Valamilyen kenyér féleség illik hozzá a szaftot tunkolni. Mert ez tipikusan olyan étel ami akkor a legfinomabb ha a szaftját tunkolni lehet.