Alföld kincse paprikás krumpli baconos velőbatyuval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1 TV paprika
- 1 csapott evőkanál zsír
- 15 dkg szárazkolbász
- 20 dkg kolozsvári füstölt szalonna
- 20 dkg füstölt bordaporc
- 6 közepes méretű sertésvelő
- 6 szelet bacon
- 5 db savanyú káposzta levél
- 30 g pörkölt ízesítő krém
- 30 g piros arany
- 1/2 citrom leve
- 2 csapott evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- őrölt kömény ízlés szerint
- 1 evőkanál szárított metélőhagyma
- 1 méter kötöző zsineg főzéshez
Elkészítése:
A sertésvelőt főzés előtt 1 órával sós-citromos vízbe áztatjuk.
A burgonyát megpucoljuk és feldaraboljuk. A hagymát felaprítjuk, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. A kolbászt karikákra, a szalonnát és bordaporcot csíkokra szeleteljük.
A batyuk elkészítése következik: a savanyú káposzta levél (torzsát kivágjuk) közepébe félbe hajtott bacont helyezünk, erre kerül 1 db sertésvelő, amit 1 csipet sóval, egy kevés borssal és 1 csipet szárított metélőhagymával hintünk meg. Ráhelyezünk egy vékony szelet vöröshagymát és fél gerezd zúzott fokhagymát és mindezt összecsomagoljuk. Kicsiny zsákocskákat készítünk és jó szorosan megkötjük egy darab kb 20 cm-es zsineggel.
A zsírt felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott bordaporcot, pár percig pirítjuk (úgy, hogy a hagyma ne égjen meg) és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, beletesszük a maradék fokhagymát, paradicsomot és paprikát, piros aranyat és pörköltkrémet, 1 kávéskanál őrölt köményt, 1 kávéskanál borsot és kicsi vizet adunk hozzá.
10-15 percen keresztül főzzük az egészet, majd belehelyezzük a velős batyukat és kolbászkarikákat. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a batyukat. 20 percig közepes tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a burgonyát. A burgonya fajtájától függően 15-20 perc alatt puhára főzzük.
A végén ízlés szerint sót, borsot és pirospaprikát adhatunk hozzá.
Tálaláskor a zsinegeket óvatosan eltávolítjuk a batyukról, ízlés szerint tejföllel és zöld erős paprikával díszíthetjük.
Tipp:
Az ételt bográcsban is elkészíthetjük, növelve a hozzávalók mennyiségét.