Alföld kincse paprikás krumpli baconos velőbatyuval recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1,5 kg burgonya
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 közepes paradicsom
- 1 TV paprika
- 1 csapott evőkanál zsír
- 15 dkg szárazkolbász
- 20 dkg kolozsvári füstölt szalonna
- 20 dkg füstölt bordaporc
- 6 közepes méretű sertésvelő
- 6 szelet bacon
- 5 db savanyú káposzta levél
- 30 g pörkölt ízesítő krém
- 30 g piros arany
- 1/2 citrom leve
- 2 csapott evőkanál pirospaprika
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- őrölt kömény ízlés szerint
- 1 evőkanál szárított metélőhagyma
- 1 méter kötöző zsineg főzéshez
Elkészítése:
A sertésvelőt főzés előtt 1 órával sós-citromos vízbe áztatjuk.
A burgonyát megpucoljuk és feldaraboljuk. A hagymát felaprítjuk, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. A kolbászt karikákra, a szalonnát és bordaporcot csíkokra szeleteljük.
A batyuk elkészítése következik: a savanyú káposzta levél (torzsát kivágjuk) közepébe félbe hajtott bacont helyezünk, erre kerül 1 db sertésvelő, amit 1 csipet sóval, egy kevés borssal és 1 csipet szárított metélőhagymával hintünk meg. Ráhelyezünk egy vékony szelet vöröshagymát és fél gerezd zúzott fokhagymát és mindezt összecsomagoljuk. Kicsiny zsákocskákat készítünk és jó szorosan megkötjük egy darab kb 20 cm-es zsineggel.
A zsírt felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott bordaporcot, pár percig pirítjuk (úgy, hogy a hagyma ne égjen meg) és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, beletesszük a maradék fokhagymát, paradicsomot és paprikát, piros aranyat és pörköltkrémet, 1 kávéskanál őrölt köményt, 1 kávéskanál borsot és kicsi vizet adunk hozzá.
10-15 percen keresztül főzzük az egészet, majd belehelyezzük a velős batyukat és kolbászkarikákat. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a batyukat. 20 percig közepes tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a burgonyát. A burgonya fajtájától függően 15-20 perc alatt puhára főzzük.
A végén ízlés szerint sót, borsot és pirospaprikát adhatunk hozzá.
Tálaláskor a zsinegeket óvatosan eltávolítjuk a batyukról, ízlés szerint tejföllel és zöld erős paprikával díszíthetjük.
Tipp:
Az ételt bográcsban is elkészíthetjük, növelve a hozzávalók mennyiségét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 cukkinis recept – krémlevestől a rakottasig, húsosan és húsmentesen
A cukkini az egyik legnagyobb aduász a konyhában: gyors, laktató, egészsége
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.20 péntek
Péntekre már mindannyian egy kicsit lazábbra vennénk a tempót, de azért jól
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 péntek
A mai nap is finomságokkal indul! Te mit főzöl ma ebédre?
Tovább olvasom »
Főzelék minden napra – zöldséges receptek frissen, gyorsan, finoman
A főzelék nem unalmas, ha jól készítjük! Ezek a krémes, fűszeres, könnyű és
Tovább olvasom »
Ha imádod a madártejet – ezeket a verziókat is ki kell próbálnod!
A madártej a magyar házi desszertek egyik örök klasszikusa – és ebben a vál
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.06.19 csütörtök
A görög citromos leves frissítő kezdés lehet, amit egy tartalmas bakonyi cs
Tovább olvasom »