Alföld kincse paprikás krumpli baconos velőbatyuval

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 közepes paradicsom
  • 1 TV paprika
  • 1 csapott evőkanál zsír
  • 15 dkg szárazkolbász
  • 20 dkg kolozsvári füstölt szalonna
  • 20 dkg füstölt bordaporc
  • 6 közepes méretű sertésvelő
  • 6 szelet bacon
  • 5 db savanyú káposzta levél
  • 30 g pörkölt ízesítő krém
  • 30 g piros arany
  • 1/2 citrom leve
  • 2 csapott evőkanál pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • őrölt kömény ízlés szerint
  • 1 evőkanál szárított metélőhagyma
  • 1 méter kötöző zsineg főzéshez

Elkészítése:

A sertésvelőt főzés előtt 1 órával sós-citromos vízbe áztatjuk.

A burgonyát megpucoljuk és feldaraboljuk. A hagymát felaprítjuk, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. A kolbászt karikákra, a szalonnát és bordaporcot csíkokra szeleteljük.

A batyuk elkészítése következik: a savanyú káposzta levél (torzsát kivágjuk) közepébe félbe hajtott bacont helyezünk, erre kerül 1 db sertésvelő, amit 1 csipet sóval, egy kevés borssal és 1 csipet szárított metélőhagymával hintünk meg. Ráhelyezünk egy vékony szelet vöröshagymát és fél gerezd zúzott fokhagymát és mindezt összecsomagoljuk. Kicsiny zsákocskákat készítünk és jó szorosan megkötjük egy darab kb 20 cm-es zsineggel.

A zsírt felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott bordaporcot, pár percig pirítjuk (úgy, hogy a hagyma ne égjen meg) és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, beletesszük a maradék fokhagymát, paradicsomot és paprikát, piros aranyat és pörköltkrémet, 1 kávéskanál őrölt köményt, 1 kávéskanál borsot és kicsi vizet adunk hozzá.

10-15 percen keresztül főzzük az egészet, majd belehelyezzük a velős batyukat és kolbászkarikákat. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a batyukat. 20 percig közepes tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a burgonyát. A burgonya fajtájától függően 15-20 perc alatt puhára főzzük.

A végén ízlés szerint sót, borsot és pirospaprikát adhatunk hozzá.

Tálaláskor a zsinegeket óvatosan eltávolítjuk a batyukról, ízlés szerint tejföllel és zöld erős paprikával díszíthetjük.

Tipp:

Az ételt bográcsban is elkészíthetjük, növelve a hozzávalók mennyiségét.