Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Alföld kincse paprikás krumpli baconos velőbatyuval recept

Alföld kincse paprikás krumpli baconos velőbatyuval
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1,5 kg burgonya
    • 3 közepes fej vöröshagyma
    • 6 gerezd fokhagyma
    • 3 közepes paradicsom
    • 1 TV paprika
    • 1 csapott evőkanál zsír
    • 15 dkg szárazkolbász
    • 20 dkg kolozsvári füstölt szalonna
    • 20 dkg füstölt bordaporc
    • 6 közepes méretű sertésvelő
    • 6 szelet bacon
    • 5 db savanyú káposzta levél
    • 30 g pörkölt ízesítő krém
    • 30 g piros arany
    • 1/2 citrom leve
    • 2 csapott evőkanál pirospaprika
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • őrölt kömény ízlés szerint
    • 1 evőkanál szárított metélőhagyma
    • 1 méter kötöző zsineg főzéshez

    Elkészítése:

    A sertésvelőt főzés előtt 1 órával sós-citromos vízbe áztatjuk.

    A burgonyát megpucoljuk és feldaraboljuk. A hagymát felaprítjuk, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk, a fokhagymát megpucoljuk. A kolbászt karikákra, a szalonnát és bordaporcot csíkokra szeleteljük.

    A batyuk elkészítése következik: a savanyú káposzta levél (torzsát kivágjuk) közepébe félbe hajtott bacont helyezünk, erre kerül 1 db sertésvelő, amit 1 csipet sóval, egy kevés borssal és 1 csipet szárított metélőhagymával hintünk meg. Ráhelyezünk egy vékony szelet vöröshagymát és fél gerezd zúzott fokhagymát és mindezt összecsomagoljuk. Kicsiny zsákocskákat készítünk és jó szorosan megkötjük egy darab kb 20 cm-es zsineggel.

    A zsírt felforrósítjuk, beletesszük a hagymát, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott bordaporcot, pár percig pirítjuk (úgy, hogy a hagyma ne égjen meg) és levesszük a tűzről. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, beletesszük a maradék fokhagymát, paradicsomot és paprikát, piros aranyat és pörköltkrémet, 1 kávéskanál őrölt köményt, 1 kávéskanál borsot és kicsi vizet adunk hozzá.

    10-15 percen keresztül főzzük az egészet, majd belehelyezzük a velős batyukat és kolbászkarikákat. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a batyukat. 20 percig közepes tűzön főzzük, majd hozzáadjuk a burgonyát. A burgonya fajtájától függően 15-20 perc alatt puhára főzzük.

    A végén ízlés szerint sót, borsot és pirospaprikát adhatunk hozzá.

    Tálaláskor a zsinegeket óvatosan eltávolítjuk a batyukról, ízlés szerint tejföllel és zöld erős paprikával díszíthetjük.

    Tipp:

    Az ételt bográcsban is elkészíthetjük, növelve a hozzávalók mennyiségét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá