Zserbó recept
Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj
- 20 g élesztő
- 100 ml tej
- 0,5 teáskanál cukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Töltelék:
- 800 g sárgabaracklekvár
- 350 g darált dió
- 250 g porcukor
- 2 ek vaníliás cukor
Mázhoz:
- 15 dkg ét vagy tejcsoki
- 1,5 ek olaj
Elkészítése:
A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adunk 1 mk cukrot és a meleg tejben felfuttatjuk.
A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elkeverjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne. Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk.
Lemérjük és 4 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.
A lekvárt is is osszuk el 3 részre.
A tésztagolyókból lisztezett felületen kinyújtjuk a lapokat a tepsi méretére.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az első lapot. Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).
A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk és kb 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta deszkára borítjuk, levesszük a sütőpapírt és így hagyjuk teljesen kihűlni.
Csokimázat teszünk a tetejére, amihez a csokit az olajjal összeolvasztjuk