Zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Zserbó

Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 100 ml tej
  • 0,5 teáskanál cukor
  • 4 tojássárgája
  • csipet só

Töltelék:

  • 800 g sárgabaracklekvár
  • 350 g darált dió
  • 250 g porcukor
  • 2 ek vaníliás cukor

Mázhoz:

  • 15 dkg ét vagy tejcsoki
  • 1,5 ek olaj

Elkészítése:

A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adunk 1 mk cukrot és a meleg tejben felfuttatjuk.

A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elkeverjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne. Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk.

Lemérjük és 4 egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A diót megdaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, keverjük össze, és osszuk el egyenlően 3 részre.

A lekvárt is is osszuk el 3 részre.

A tésztagolyókból lisztezett felületen kinyújtjuk a lapokat a tepsi méretére.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az első lapot. Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros dióval és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros dió).

A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk.

Előmelegített, 180 fokos sütőbe toljuk és kb 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta deszkára borítjuk, levesszük a sütőpapírt és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Csokimázat teszünk a tetejére, amihez a csokit az olajjal összeolvasztjuk