Zserbó recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 55 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 8 dkg kristálycukor
- 2 dkg élesztő
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg kristálycukor
- 6-7 ek baracklekvár
A csokimázhoz:
- 15 dkg kristálycukor
- 3 ek kakaópor
- 3 ek víz
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
Az élesztőt kb 1 dl langyos tej és 1 kk cukor keverékében felfuttatjuk.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a pici sót és a cukrot, közzékeverjük a sütőport. A közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, a tejfölt, majd hozzáadjuk a már megkelt élesztőt és közepes keménységű tésztát gyúrunk.
4 kis cipót formálunk belőle. Kinyújtjuk és kizsírozott, közepes méretű tepsibe simítjuk.
Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a dió és a cukor keverékével, majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt ismét megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a dió és a cukor keverékével, majd ugyanezt a műveletet harmadszor is megismételjük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Sülés után rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, csokimázzal vonjuk be. Amikor a máz megderedt már szeletelhetjük is.
A mázhoz a cukrot a vízzel tűzre tesszük és addig főzzük, amíg a habját elfőtte (ez mindössze 2-3 perc.) Ekkor a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóport, egyet forralunk rajta és levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a vajat és a kihűlt tésztára simítjuk.