Zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 8 dkg kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg kristálycukor
  • 6-7 ek baracklekvár

A csokimázhoz:

  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 ek kakaópor
  • 3 ek víz
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

Az élesztőt kb 1 dl langyos tej és 1 kk cukor keverékében felfuttatjuk.

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a pici sót és a cukrot, közzékeverjük a sütőport. A közepébe mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, a tejfölt, majd hozzáadjuk a már megkelt élesztőt és közepes keménységű tésztát gyúrunk.

4 kis cipót formálunk belőle. Kinyújtjuk és kizsírozott, közepes méretű tepsibe simítjuk.

Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a dió és a cukor keverékével, majd beborítjuk a következő tésztalappal. Ezt ismét megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a dió és a cukor keverékével, majd ugyanezt a műveletet harmadszor is megismételjük.

Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 40 perc alatt megsütjük. Sülés után rácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt, csokimázzal vonjuk be. Amikor a máz megderedt már szeletelhetjük is.

A mázhoz a cukrot a vízzel tűzre tesszük és addig főzzük, amíg a habját elfőtte (ez mindössze 2-3 perc.) Ekkor a tűzről levéve hozzákeverjük a kakaóport, egyet forralunk rajta és levesszük a tűzről. Hozzákeverjük a vajat és a kihűlt tésztára simítjuk.