Vörösboros-meggyes zserbó recept
Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- 15 g friss élesztő
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 80 ml langyos tej
- csipet só
- kb 1-2 ek tejföl (szükség esetén)
Töltelék:
- 30 dkg őrölt dió
- 15 dkg cukor
- kb 40 dkg házi baracklekvár
Vörösboros meggyhez:
- 1 zacskó fagyos meggy (450 g)
- 1 dl édes vörösbor
- kb 15 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
Tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1-2 ek étolaj
Elkészítése:
A meggyet egy szűrőbe szórjuk, hogy kiengedjen és lecsepegjen a levétől, majd egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon kb 40 percig főzzük, karamellizáljuk (ez idő alatt szépen besűrűsödik).
A tésztához az élesztőt, a tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt és az egészet jól összegyúrjuk.
A tésztát 4 egyforma gombócra osztjuk.
A tepsi aljába sütőpapírt fektetünk és belefektetjük az egyik kinyújtott tésztát, megkenjük a lekvár 1/3-ával és rászórjuk a cukros dió 1/3-át. Ezt még kétszer megismételjük és az utolsó réteg dióra rászórjuk a meggyet, majd betakarjuk az utolsó tésztalappal.
4. A süteményt letakarva kb 40 percig kelesztjük, majd 180 °C-ra melegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk és bevonjuk a tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval.