Vörösboros-meggyes zserbó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vörösboros-meggyes zserbó

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 15 g friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 80 ml langyos tej
  • csipet só
  • kb 1-2 ek tejföl (szükség esetén)

Töltelék:

  • 30 dkg őrölt dió
  • 15 dkg cukor
  • kb 40 dkg házi baracklekvár

Vörösboros meggyhez:

  • 1 zacskó fagyos meggy (450 g)
  • 1 dl édes vörösbor
  • kb 15 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj

Tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1-2 ek étolaj

Elkészítése:

A meggyet egy szűrőbe szórjuk, hogy kiengedjen és lecsepegjen a levétől, majd egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a bort, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon kb 40 percig főzzük, karamellizáljuk (ez idő alatt szépen besűrűsödik).

A tésztához az élesztőt, a tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint, ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, a tejfölt és az egészet jól összegyúrjuk.

A tésztát 4 egyforma gombócra osztjuk.

A tepsi aljába sütőpapírt fektetünk és belefektetjük az egyik kinyújtott tésztát, megkenjük a lekvár 1/3-ával és rászórjuk a cukros dió 1/3-át. Ezt még kétszer megismételjük és az utolsó réteg dióra rászórjuk a meggyet, majd betakarjuk az utolsó tésztalappal.

4. A süteményt letakarva kb 40 percig kelesztjük, majd 180 °C-ra melegített sütőben kb 45 perc alatt megsütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk és bevonjuk a tetejét az olajjal összeolvasztott csokoládéval.