Túróparfé ötfűszeres meggyraguval recept
Hozzávalók:
Piskótához:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek cukor
- 2 ek liszt
- csipet sütőpor
Töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- kandírozott narancshéj aprítva
- 3 dl habtejszín
Meggyraguhoz:
- 30 dkg magozott meggy
- 5 ek (barna)cukor
- 1 egész citromhéj reszelve
- fél citrom leve
- 1-1 mokkáskanállal mindegyik fűszerből (őrölt fahéj, őrölt csillaggánizs, őrölt vanília, őrölt kardamom, őrölt szegfűszeg)
Elkészítése:
A piskótamasszát a szokásos módon elkészíjük, majd egy 20*30 cm-es tepsiben megsütjük.
Közben elkészítjük a ragut. Egy lábasba tesszük a hozzávalókat a citromlé kivételével, majd állansó keverés mellett főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a citromlevet, majd félretesszük.
A túróhoz hozzáadjuk a por és vaníliás cukrot, villával áttörjük, majd hozzáadjuk a narancs héját és az előre beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát és jól elkeverjük.
A túrós krémhez keverjük a mascarponét és a kémy habbá vert tejszínt és jól összekeverjük az egészet.
2 őzgerinc formát jól lehűtünk, folpackkal kibélelünk, majd a masszát egyenletesen eloszlatjuk bennük, befedjük piskótával, becsomagoljuk és mélyhűtőbe tesszük.
Másnap kivesszük, kicsit hagyjuk a formában, majd tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a folpackot és forró vízbe mártott késsel feleszeleteljük.
A meggyraguval tálaljuk. Díszíthetjük tejszínhabbal vagy reszelt csokoládéval.